28.06.2022.
Delegacije Grada položile cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja i na spomen-obilježja u Veličanima i Klobuku

Povodom 30 godina od formiranja prve klase Vojske Republike Srpske u Kasarni Bileća i povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, danas su cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja od 1991-1996 godine položili pripadnici prve klase Vojske Republike Srpske, delegacije Grada Trebinja, Gradske boračke organizacije Trebinje, Udruženja dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, kao i predstavnici javnih ustanova i preduzeća.

Borislav Bašić, pripadnik prve klase Vojske RS kaže da su oni položili zakletvu u novoosnovanoj tada Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini nakon završetka srednjoškolskog školovanja.

„Nije tu bila samo jedna generacija, bilo je tu više ljudi koji su otišli na fakultete pa su se vratili i što se naše generacije tiče velikim procentom je otišla u Bileću na dva mjeseca obuke, a potom na front. Cijela ta generacija je sve ovo vrijeme ostala u kontaktu. To su neke neraskidive veze koje će uvijek trajati. Jedna je stvar, bilo šta u životu da radite – nakon određenog  vremena, pogotovo nakon 30 godina, vidite da ste bili na pravom putu i da je to zašto ste vi krenuli tada, sa 18 godina, ne baš puno razmišljajući, napravilo jedno okruženje za bezbjedan život svog naroda i naroda koji živi ovdje“, istakao je Bašić.

Osim na Spomenik braniocima Trebinja, u znak sjećanja na stradanje Srba u Popovom Polju, cvijeće je položeno i u Spomen kapeli – kosturnici u Veličanima, gdje je služen pomen stradalim Srbima ovoga kraja.

U spomen kapeli na Klobuku služen je pomen za 162 borca crnogorsko-hercegovačkih bataljona koji su poginuli 1915. godine u borbama protiv vojske Austrougarske.

Slađana Skočajić, načelnik gradskog odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje, obratila se prisutnima na Klobuku i prenijela je pozdrave gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, koji je danas bio spriječen da prisustvuje pomenu jer se nalazi u Gračanici na Kosovu i Metohiji. Skočajićeva je istakla  da su Kosovo i ovaj kraj jednako sveta zemlja, jer na njoj živi pošten i vjeran narod koji nikada ne saginje glavu pred neprijateljem.

Pomenu na Klobuku prisustvovao je i gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević koji je istakao da danas nije tu zbog formalnog poziva, već zbog časno stradalih predaka.

„Nije slučajnost što naši preci koji su život dali za otadžbinu počivaju sa ove strane granice. Oni nas podsjećaju da treba duhovno da prevaziđemo granicu i da se ujedinimo. Trebinje se odužilo ovim borcima, a mi tek trebamo, i tek onda možemo reći da je Crna Gora vaskrsla“, rekao je Kovačević.