Ријеч градоначелника

Мирко Ћурић, градоначелник Града Требиња

Дођите у Требиње, застаните и ослушните, осјетите спој традиције и модерног

Најјужнији град Републике Српске и БиХ, смјештен је на раскрсници путева, између градова под заштитом УНЕСКА (Котор, Мостар, Дубровник), 25 км од Јадранског мора, на прагу Европске уније. Требиње је град вина, платана, зеленила, сунца и добрих домаћина у који се увијек радо долази. Истински бисер града је ријека Требишњица, украшена долапима и лађама. Прелијепи крајолик, богато културно-историјско насљеђе и туристичка понуда чини Требиње најбрже растућом туристичком дестинацијом у земљи.

Требиње, плодно тло за Ваше инвестиције!

Ефикасна локална самоуправа ће Вам у најкраћем могућем времену пружити неопходне информације и помоћи да прибавите све потребне дозволе за покретање властитог бизниса.
Уколико тражите мјесто за улагање у обновљиве изворе енергије, туризам, пољопривреду, услужне и еколошки прихватљиве технологије, Град Требиње је права локација за Вас.
Постојећи природни потенцијали у виду климе, земљишта и воде чине значајне претпоставке за развој органске пољопривреде. Изузетан географски положај, близина важних саобраћајних коридора и висок ниво инфраструктурне опремљености, али и јасне визије развоја, Требињу дају озбиљне шансе за инвестиције.

Требиње може да се похвали са 270 сунчаних дана током године, што је одличан предуслов да постане лидер у региону по производњи електричне енергије из обновљивих извора. Већа искоришћеност обновљивих извора енергије, повећање производње “зелених” киловата, декарбонизација и усклађивање са регулативама и праксама Европске енергетске заједнице – главни су задаци који чекају Српску и Требиње.

Услови за инвестирање у привреду ће се додатно побољшати у наредном периоду, јер смо покренули процедуру и инфраструктурно уређење и опремање простора у обухвату Слободне зоне Требиње, позициониране на ширем простору града, чиме ће се створити услови за изградњу производних и услужних објеката различите намјене.

Требиње је град који је спознао, обликовао и пословним људима понудио нове могућности, специфичности и позитивне вриједности које ће га издвојити и помоћи да оствари примарну визију, а то је да Требиње учинимо најпожељнијим малим градом на западном Балкану.