Riječ gradonačelnika

Mirko Ćurić, gradonačelnik Grada Trebinja

Dođite u Trebinje, zastanite i oslušnite, osjetite spoj tradicije i modernog

Najjužniji grad Republike Srpske i BiH, smješten je na raskrsnici puteva, između gradova pod zaštitom UNESKA (Kotor, Mostar, Dubrovnik), 25 km od Jadranskog mora, na pragu Evropske unije. Trebinje je grad vina, platana, zelenila, sunca i dobrih domaćina u koji se uvijek rado dolazi. Istinski biser grada je rijeka Trebišnjica, ukrašena dolapima i lađama. Prelijepi krajolik, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i turistička ponuda čini Trebinje najbrže rastućom turističkom destinacijom u zemlji.

Trebinje, plodno tlo za Vaše investicije!

Efikasna lokalna samouprava će Vam u najkraćem mogućem vremenu pružiti neophodne informacije i pomoći da pribavite sve potrebne dozvole za pokretanje vlastitog biznisa.
Ukoliko tražite mjesto za ulaganje u obnovljive izvore energije, turizam, poljoprivredu, uslužne i ekološki prihvatljive tehnologije, Grad Trebinje je prava lokacija za Vas.
Postojeći prirodni potencijali u vidu klime, zemljišta i vode čine značajne pretpostavke za razvoj organske poljoprivrede. Izuzetan geografski položaj, blizina važnih saobraćajnih koridora i visok nivo infrastrukturne opremljenosti, ali i jasne vizije razvoja, Trebinju daju ozbiljne šanse za investicije.

Trebinje može da se pohvali sa 270 sunčanih dana tokom godine, što je odličan preduslov da postane lider u regionu po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Veća iskorišćenost obnovljivih izvora energije, povećanje proizvodnje “zelenih” kilovata, dekarbonizacija i usklađivanje sa regulativama i praksama Evropske energetske zajednice – glavni su zadaci koji čekaju Srpsku i Trebinje.

Uslovi za investiranje u privredu će se dodatno poboljšati u narednom periodu, jer smo pokrenuli proceduru i infrastrukturno uređenje i opremanje prostora u obuhvatu Slobodne zone Trebinje, pozicionirane na širem prostoru grada, čime će se stvoriti uslovi za izgradnju proizvodnih i uslužnih objekata različite namjene.

Trebinje je grad koji je spoznao, oblikovao i poslovnim ljudima ponudio nove mogućnosti, specifičnosti i pozitivne vrijednosti koje će ga izdvojiti i pomoći da ostvari primarnu viziju, a to je da Trebinje učinimo najpoželjnijim malim gradom na zapadnom Balkanu.