Зграда Градске управе кроз деценије

Градска управа Града Требиња смјештена је у улици Вука Караџића 2, у центру Требиња, у непосредној близини Трга слободе са пијацом, Народне библиотеке, Градског парка „Јован Дучић“, Дучићеве улице познатије као корзо и 16 платана – својеврсних симбола Требиња.

Зграда је изграђена 1911. године, за вријеме Аустроугарске окупације Босне и Херцеговине. Архитектонски је веома упечатљива и сваком пролазнику запада у око. На јужној страни зграде доминирају два балкона која се налазе на првом спрату.

Унутрашњост објекта је, такође, поприлично архитектонски занимљива. Након што уђете на такозвани главни улаз пењете се уз камене степенице, које прати гвоздена ограда. На сваком од спратова налази се ходних који се протеже цијелом дужином спрата. Плафони су веома високи, око пет метара. Да је којим случајем грађена у данашње вријеме, са приближно истом висином, имала би приземље и три спрата, али с обзиром на тадаши начин градње има приземље, два спрата и поткровље.

Улица у којој је смјештена зграда данашње Градске управе често је мијењала назив кроз историју. За вријеме Аустроугарске монархије била је то прво Нова улица, затим Браунова. За вријеме СХС и Краљевине Југославије добила је назив улица Краља Александра, да би након Другог свјетског рата ово била улица Муја Зупчевића. Током деведесетих година прошлог вијека добила је данашњи назив – улица Вука Караџића.

У овој згради је током Аустроугарске монархије била смјештена кафана „Империјал“, а затим и хотел „Наглић“, који се у ову зграду преселио из објекта у Царевој улици, данашњој улици Краља Петра Првог ослободиоца, с обзиром на то да је основан 1887. године. Био је омиљено мјесто и играо важну улогу у друштвеном животу тадашњег Требиња. Хотел “Наглић” радио је до прве половине четрдесетих година прошлог вијека.

Након Другог свјетског рата, у овом објекту је била смјештена Скупштина општине Требиње, а данас Градска управа Града Требиње. Објекат је реконструисан по пројекту архитекте Вука Рогановића из 2006. године. Тада су уређени велика и мала скупштинска сала, бифе и пратеће просторије те санирана фасада, прозори и врата. Уграђена је и фасадна расвјета.

Године 2018, на јужној страни објекта, у непосредној близини главног улаза, постављен је сунчани часовник – поклон Географског факултета Универзитета у Београду, који је конструисао професор ове високошколске установе Милутин Тадић.

Кабинет градоначелника Требиња и предсједника Скупштине града налазе се у овом објекту, који је, заправо сједиште законодавне и извршне власти нашег града. У овом објекту већ деценијама уназад доносе се најважније одлуке за град Требиње.