Zgrada Gradske uprave kroz decenije

Gradska uprava Grada Trebinja smještena je u ulici Vuka Karadžića 2, u centru Trebinja, u neposrednoj blizini Trga slobode sa pijacom, Narodne biblioteke, Gradskog parka „Jovan Dučić“, Dučićeve ulice poznatije kao korzo i 16 platana – svojevrsnih simbola Trebinja.

Zgrada je izgrađena 1911. godine, za vrijeme Austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. Arhitektonski je veoma upečatljiva i svakom prolazniku zapada u oko. Na južnoj strani zgrade dominiraju dva balkona koja se nalaze na prvom spratu.

Unutrašnjost objekta je, takođe, poprilično arhitektonski zanimljiva. Nakon što uđete na takozvani glavni ulaz penjete se uz kamene stepenice, koje prati gvozdena ograda. Na svakom od spratova nalazi se hodnih koji se proteže cijelom dužinom sprata. Plafoni su veoma visoki, oko pet metara. Da je kojim slučajem građena u današnje vrijeme, sa približno istom visinom, imala bi prizemlje i tri sprata, ali s obzirom na tadaši način gradnje ima prizemlje, dva sprata i potkrovlje.

Ulica u kojoj je smještena zgrada današnje Gradske uprave često je mijenjala naziv kroz istoriju. Za vrijeme Austrougarske monarhije bila je to prvo Nova ulica, zatim Braunova. Za vrijeme SHS i Kraljevine Jugoslavije dobila je naziv ulica Kralja Aleksandra, da bi nakon Drugog svjetskog rata ovo bila ulica Muja Zupčevića. Tokom devedesetih godina prošlog vijeka dobila je današnji naziv – ulica Vuka Karadžića.

U ovoj zgradi je tokom Austrougarske monarhije bila smještena kafana „Imperijal“, a zatim i hotel „Naglić“, koji se u ovu zgradu preselio iz objekta u Carevoj ulici, današnjoj ulici Kralja Petra Prvog oslobodioca, s obzirom na to da je osnovan 1887. godine. Bio je omiljeno mjesto i igrao važnu ulogu u društvenom životu tadašnjeg Trebinja. Hotel „Naglić“ radio je do prve polovine četrdesetih godina prošlog vijeka.

Nakon Drugog svjetskog rata, u ovom objektu je bila smještena Skupština opštine Trebinje, a danas Gradska uprava Grada Trebinje. Objekat je rekonstruisan po projektu arhitekte Vuka Roganovića iz 2006. godine. Tada su uređeni velika i mala skupštinska sala, bife i prateće prostorije te sanirana fasada, prozori i vrata. Ugrađena je i fasadna rasvjeta.

Godine 2018, na južnoj strani objekta, u neposrednoj blizini glavnog ulaza, postavljen je sunčani časovnik – poklon Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je konstruisao profesor ove visokoškolske ustanove Milutin Tadić.

Kabinet gradonačelnika Trebinja i predsjednika Skupštine grada nalaze se u ovom objektu, koji je, zapravo sjedište zakonodavne i izvršne vlasti našeg grada. U ovom objektu već decenijama unazad donose se najvažnije odluke za grad Trebinje.