Разлози за инвестирање

Зашто инвестирати у Требиње?

Предуслов за прилив страних инвестиција је конкурентан пословни амбијент и информисање инвеститора о потенцијалним могућностима за развој нашег града. У циљу побољшања привредног амбијента који би створио услове за бржи развој привреде, на нивоу локалне управе града пружа се финансијска и институционална подршка.

• Услуге Градске управе

Град Требиње је развио висок ниво услуга кроз отварање центара:

Центар за услуге грађанима обезбјеђује брзу и ефикасну услугу гдје грађани на једном мјесту, у најкраћем могућем року, могу да ријеше захтјев упућен градској управи. На раполагању су сви водичи кроз Градску управу, као и обрасци који су им потребни за остваривање права. У оквиру Центра за услуге грађанима, постављен је шалтер поште, тако да грађани могу на лицу мјеста извршити неопходне новчане уплате (таксе и др.), везане за рјешавање захтјева и остваривање права.

Контакт особа: Дејан Јанковић

Телефон: 059 273 460

Емаил: dejan.jankovic@trebinje.rs.ba

Центар за дозволе из области грађења и предузетништва са циљем скраћења поступка добијања разних дозвола за градњу (рок 30 дана за комплетну и уредну документацију), односно регистрацију радњи (рок 1-3 дана за комплетирану документацију)

Контакт особа: Саво Сетенчић

Телефон: 059 273-460, 059 273-473

Емаил: savo.setencic@trebinje.rs.ba

Kанцеларија за грађане – циљ рада канцеларије је да се додатно унаприједи комуникација између грађана и надлежних одјељења и јавних установа.

Контакт особа: Славенко Лакић

Телефон: 059 273 460, 059 274 400

Емаил: slavenko.lakic@trebinje.rs.ba

Канцеларија за предузетништво – циљ и фокус рада канцеларије је помоћ већ регистрованим предузетницима као и регистрација нових самосталних предузетника уз информативни и савјетодавни приступ.

Жеља (али и обавеза по BFC стандарду) Градске управе јесте омогућавање покретања предузетничке дјелатности унутар 24 часа од тренутка подношења захтјева за регистрацију дјелатности.

Контакт особа: Јелена Милинић

Телефон: 059 273 460

Емаил: jelena.milinic@trebinje.rs.ba

Инспекцијски надзор и услуге комуналне полиције

У Одсјеку за инспекцијске послове обављају се послови инспекцијског надзора из области промета роба и услуга, пољопривреде, заштите биља и слатководног рибарства, здравствене заштите животиња и ветеринарске дјелатности, саобраћаја, просторног уређења и грађења, заштите животне средине, здравствене заштите људи, санитарне заштите и радних односа.

У Одсјеку комуналне полиције обављају се послови комунално-инспекцијског надзора над примјеном закона, других прописа из области комуналних и других дјелатности, утврђених Законом о комуналној полицији.

Телефон: 059 273 361

Емаил: inspekcije@trebinje.rs.ba

• Доступне пословне институције:

 1. Развојна агенција ТРЕДЕА

Основана је са циљем стварања услова и пружања подршке развоју малих и средњих предузећа (МСП), као и њихово квалитетно укључивање у економске и финансијске токове (помоћ на почетку покретања бизниса), путем следећих активности: – Подстицање оснивања, пословања и развоја микро, малих и средњих предузећа, пружањем помоћи, савјета и информација, обука и консалтинг услуга Агенција треба да заузме водећу улогу у развоју тржишта услуга за МСП, да придобије повјерење клијената квалитетом услуга са намјером да научи предузетнике да су те услуге од велике важности за пословни успјех. Приоритети у раду Агенције су следећи: – Израда и имплементација развојних пројеката – Пружање правних и консалтинг/савјетовања својим клијентима – Промоција предузетништва на територији града Требиња, – Организовање едукативних догађаја за потенцијалне и постојеће предузетнике

      2. Пословна зона Волујац

(површине 85 хектара) Локација за изградњу привредних капацитета, одређена „Зонинг планом“ прије 20 година – Удаљена је 4 км од центра града на магистралном путу М20 – према Дубровнику са десне стране – Трафо станица 35/10 кВ – Урађена водоводна инфраструктура (промјер цијеви 100 мм, капацитет који не захтјева сложеније технолошке процесе) – Канализација се не може прикључити на градску мрежу, треба тражити друго рјешење – Приступни пут до Волујца, дужине 1км је асфалтиран – Власништво земље: град 11%, РС 41%, приватни субјекти 48% – До сада се у зони налази 6 предузећа – Удаљеност зоне од магистралног пута: 1км, од жељезнице: 70км, од морске луке: 30км, од зрачне луке: 45км.

Програми у циљу економског развоја и јачања привреде

 1. Јавни позив незапосленим лицима за коришћење средстава за самозапошљавање у 2023.год.

Град Требиње објавио је Јавни позив незапосленим лицима која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање-Биро Требиње, а која су заинтересована  за започињање властите дјелатности што подразумијева и регистрацију пословног субјекта у складу са Законом. Циљну категорију за подношење захтјева по овом позиву чине незапослена лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање-Биро Требиње прије објављивања јавног позива, као активни тражиоци посла. Средства која се одобре по овоме Јавном позиву су неповратна и имају карактер субвенције. Субвенција се додјељује за самозапошљавање у свим дјелатностима осим трговине и угоститељства уз услов да дјелатност наставе обављати најмање 24 мјесеца од дана потписивања уговора о субвенцији.

 1. Програм за отварање нових радних мјеста – запошљавање

Предмет овога Програма је додјела подстицајних средстава за директно отварање нових радних мјеста у привредним друштавима и код самосталних предузетника, а у циљу обезбјеђења квалификоване радне снаге на тржишту рада, те подршке конкурентности привредним субјектима.

Подстицајна средства су намјењена:

 • привредним друштвима и самосталним предузетницима који обављају привредну дјелатност, а регистровани су на територији Града Требиња, те издвојеним пословним јединицама привредних друштава које су регистроване код регистарског суда у Граду Требињу и издвојеним пословним јединицама самосталних предузетника регистрованим на подручју града Требиња, као стимулација код отварања нових радних мјеста.

Привредни догађаји и пројекти

 1. „Сајам меда и вина“ Требиње

Традицонална манифестација „Сајам меда и вина“ Требиње, одржава се од 2007. године, у оквиру Преображенских свечаности и Крсне славе Града Требиња. Организатор ове манифестације је  Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Пчеларскаом задругом „Жалфија” и Удружењем пчелара „Леотар”, под покровитељством  Града Требиња. Том приликом на једном мјесту окупља се велики број како домаћих излагача, тако и из региона Босне, Србије, Црне Горе, Хрватске. Наши излагачи су пчелари, прозвођачи пчеларске опреме, прозвођачи природне козметике на бази меда и других пчелињих производа. Такође, важан учесник сајма је Удружење винара и виноградара „Винос“ Требиње, које окупља узгајиваче грожђа и произвођаче висококвалитетних вина. Традиционално, први штанд чини богата трпеза херцеговачких домаћих специјалитета, пршут, сир, маслине, гдје сви гости могу да пробају изложене делиције, дегустирају разна вина и пробају специфичне локалне производa. Сајам се организује у Дучићевој улици, која је средиште дешaвања славских свечаности. Од 2018. године уведена је и додјела плакета за „најљепше уређен штанд“ и „штанд са најразноврснијом понудом пчелињих производа“.

У организацији сајма важну улогу има Пчеларска задруга „Жалфија” и Удружење пчелара „Леотар” са улогом да анимирају своје задругаре и чланове, за масовније учешће на сајму.

Другог дана сајма, од 2015. године, поред излагача,  Привредна комора Републике Српске и подручна Привредна комора Требиње придружују се, са манифестацијом “Kараван домаћих производа” у оквиру пројекта “Наше је боље” са циљем промовисања  домаћих производа. У оквиру ове манифестације, привредни субјекти и мали предузетници из цијеле Републике Српске излажу свој богат асортиман хране, гдје је скоро увијек обавезна дегустација прозвода. Излагачи долазе из Бања Луке, Градишке, Приједора, Прњавора, Козарске Дубице, Невесиња, Билеће, Љубиња и других градова Републике Српске.

     2. „Херцег фест“

Mанифестацијa „Херцег фест“ Требиње установљена је 2019. године са циљем да постане традиционална. Одржава се 25. маја. Излагачи су кооперанти Аграрног фонда, који своје производе пласирају путем Херцеговачке куће. Овај сајам има улогу, поред промоције домаћих пољопривредних производа, обиљежавања и отварања почетка туристичке сезоне нашег града. Организатор ове манифестације је Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Туристичком организацијом Града Требиња, под покровитељством Града Требиња.

     3. Пројекти

Град Требиње је отворен према пројектном приступу Европским институцијама и фондовима, те се до сада учествовало и квалитетно имплементирало низ међународних пројеката а у току је неколико пројеката у чијој имплементацији тренутно учествујемо, као што су:

 • Пројекат Eupolis – новим технологијама до здравије животне средине

Међународни пројекат еуПолис  финансира програм Хоризон 2020, а координира Национални Технички Универзитет у Атини повезујући знање и искуство 28 партнерских организација из цијелог свијета. Циљ пројекта  еуПОЛИС је урбано планирање инспирисано природним рјешењима за унапређење здравља и благостања грађана.Град Требиње је у овом тиму препознат као један од пет градова “сљедбеника”, који има задатак да преузме и имплементира еуПОЛИС рјешења.

Вриједност пројекта 11.170.720,25 евра.

 • MEG-Пројект опћинског околишног управљања

Циљ пројекта је допринијети даљњој демократизацији локалне управе у Босни и Херцеговини, као и увођењу ефективнијих и ефикаснијих јавних услуга за грађане и грађанке.

Ово се планира постићи кроз дијалог о политици добре локалне управе, заједно с регулаторним побољшањима на подручју услуга водоснабдјевања и управљања отпадним водама, који ће у коначном омогућити ефективније, правичније и одрживо пружање основних локалних услуга.

Донатор: UNDP-Влада Швајцарске

Трајање пројекта: 2021 – 2025. године

 • PIPLS – Анализа пракси управљања имовином на нивоу ЈЛС

Циљ пројекта  – Пружање техничке подршке при успостављању система за стратешко управљање јавном имовином, подршка у циљу оптимизирања јавне потрошње и повећања улагања у капиталне инвестиције и услуге дефиниране у развојним стратегијама, унапређења интерне контроле те пракси и процедура за јавне набавке те конкретна интервенција у циљу унапређења јавних услуга.

Донатор: UNDP

Трајање пројекта: 2021-2023. године

 • Јачање улоге мјесних заједница у Босни и Херцеговини (МЗ)

Опши циљ  пројекта јесте унапређење квалитета живота грађана Босне и Херцеговине кроз оснажене, родно одговорне мјесне заједнице (МЗ).

 • МЗ као легитимна тијела: оријентисане ка грађанима, вођене женама лидеркама, поуздане и финансијски независније;
 • Створене финансијске основе за успјешне МЗ које имају снагу, амбицију и креативност за трансформацију локалних подручја мобилисањем људског капитала и енергије;
 • Остварене везе између грађана и јединица локалних самоуправа;
 • Промјене у понашању: грађани виде МЗ као просторе у којима се окупљају како би комуницирали и укључивали се, идентифицирали и рјешавали проблеме, упућивали своје проблеме локалним властима, учествовали у планирању, потрошњи јавног новца и доносили одлуке које утичу на живот људи;
 • Промјене јавних политика које визију позиционирају у цјелокупан системски оквир.

Донатор: “Развојни програм уједињених нација” UNDP

Трајање пројекта:  март 2020 – фебруар 2024.

 • EU4Agri

Циљ пројекта је унаприједити продају пољопривредних производа, унаприједити квалитет и сигурност хране која се износи на тржише, те обезбиједити боље хигијенске услове продајних мјеста. Биће успостављено једно ново продајно мјесто за пољопривредно-прехрамбене производе – пијаца.

Донатор: UNDP

Трајање пројекта:  2021 – 2023. године

Зашто инвестирати у Требиње

Положај, клима и природни ресурси основни су развојни потенцијал Требиња. Разлози за инвестирање у Град Требиње су многобројни:

 • Географски положај веома повољан: на тромеђи три државе
 • Клима је блага медитеранска и погодна је за узгој свих медитернских култура
 • Посједује значајне природне ресурсе: хидропотенцијал и сунчеву енергију (преко 260 сунчаних дана годишње)
 • Посједује незагађено пољопривредно земљиште (посебно могућност производње органске хране). Подручје града има три већа обрадива поља: Требињско, Љубомирско и Попово поље
 • Подручје Херцеговине је најпогодније подручје за производњу меда, вина, узгајање дувана и ароматичних биљака. Познато је по свом висококвалитетном љековитом биљу које се користи у фармацеутској и козметичкој индустрији
 • Могућност наводњавања пољопривредних површина преко 90%
 • Посједује богат туристички потенцијал: раскошну и очувану природу, културно – историјске споменике, вјерске објекте, традиционалне културне манифестације
 • Један од праваца развоја је улагање у области образовања и науке. У граду дјелују: 4 основне, 4 средње школе и 4 факултета (Факултет за производњу и менаџмент, Висока школа за туризам и хотелијерство, Академија ликовних умјетности и Пољопривредни факултет) са циљем да прерасте у Универзитетски центар. На подручју града дјелују и двије агенције за учење страних језика.
 • Пријатно мјесто за рад и живот: богато културно насљеђе, многобројне природне љепоте, традиционална домаћа јела, богат културни живот, добра саобраћајна повезаност

ПОСЈЕТИТЕ: www.investintrebinje.com

Значајни пословни субјекти