Добродошли у Требиње

КРАТКИ ИСТОРИЈАТ 

Требиње се први пут спомиње у X вијеку код Константина Порфирогенита, под називом Трибунија. У то доба Требиње се налазило на караванском путу који је водио из Котора и Дубровника према Босни, Србији и Црној Гори. Најстарији материјални доказ са натписом “Требиње” уклесан је надгробној плочи жупана Грда из друге половине XII вијека, пронађеној у Требињском насељу Полице.

Прве урбане контуре град поприма у средњем вијеку. Најприје се налази у склопу некадашње византијске архонтије, а потом је, све до XIV вијека, центар државе Травуније која је била у саставу државе Немањића. Почетком нове ере и током средњег вијека требињски крај се развија под снажним утицајем Византије, да би у XV вијеку, након дуге државне самосталности, пао под вишевјековну управу Османског, а затим до 1918. године Аустроугарског царства. У средњем вијеку, непуних 200 година, Требиње је под влашћу Немањића, а затим је под управом Твртка Котроманића. Од 1377. до пада под турску власт (1466. године) Требиње је било у склопу босанске бановине којом су владали Косаче. Од 1466. па до 1878. године оно је под турском влашћу.

Свака од ових епоха и владара у њима остављала је траг и дала печат овдашњој култури, духовној и материјалној.

ТУРИСТИЧКЕ ВРИЈЕДНОСТИ

Управо због аутентичности градских дијелова који датирају из различитих епоха, видљивих материјалних елемената вишевијековне историје и постојања, угодне медитеранске климе, специфичног брдовито-крашког рељефа и разноврсног екосистема, те богате културне и друштвене понуде, Требиње данас представља атрактивну туристичку дестинацију за бројне туристе из региона, али и свијета.

Само неке од истакнутих, туристима посебно занимљивих, вриједности Требиња су: културно-историјски споменици, Стари град, башта стољетних платана, градски парк, ријека Требишњица, Херцеговачка Грачаница, манастири и друго.

Туристима је посебно примамљива и ено-гастро понуда Требиња, која је неријетко за сладокусце сама по себи повод за посјету. У Требињу се традиционално његује виноградарство и производња вина, а није ријеткост да свако домаћинство има своје вино и традиционални производ – ракију. Крај је такође познат по квалитетној храни, а на требињском менију се углавном налазе традиционални херцеговачки производи.

Велики број угоститељских објеката, оних традиционалног али и модерног типа, нуде савремену услугу. Надомак Требиња, у мјесту Дражин До, налази се и надалеко познати аква парк, који у врелим љетњим мјесецима пружа освјежење бројним туристима.

Близина Јадранске обале такође представља једну од бројних предности града, јер се туристи све чешће одлучују на боравак у Требињу, док градове у региону посјећују на дневном нивоу.

Више детаљнијих информација о туристичким предностима и атракцијама града  доступно је на интернет сајту Туристичке организације Требиња:  http://gotrebinje.com/o-trebinju/.

www.gotrebinje.com
gotrebinje@gotrebinje.com
Телефон: ++387 (0) 59 273 410

Шта посјетити?
Хотели и мотели
Ресторани
Вински подруми
Питајте градоначелника
е-Управа
е-Регистар
е-Патрола
Градски билтен

„Кад би младост имала филозофију старца,
не би било на свету ни једног сунчаног дана.“

Јован Дучић