Posjetioci

Dobro došli u Trebinje

KRATKI ISTORIJAT 

Trebinje se prvi put spominje u X vijeku kod Konstantina Porfirogenita, pod nazivom Tribunia. U to doba Trebinje se nalazilo na karavanskom putu koji je vodio iz Kotora i Dubrovnika prema Bosni, Srbiji i Crnoj Gori. Najstariji materijalni dokaz sa natpisom “Trebinje” uklesan je nadgrobnoj ploči župana Grda iz druge polovine XII vijeka, pronađenoj u naselju Police.

Prve urbane konture grad poprima u srednjem vijeku. Najprije se nalazi u sklopu nekadašnje vizantijske arhontije, a potom je, sve do XIV vijeka, centar države Travunije koja je bila u sastavu države Nemanjića. Početkom nove ere i tokom srednjeg vijeka trebinjski kraj se razvija pod snažnim uticajem Vizantije. U srednjem vijeku, nepunih 200 godina, Trebinje je pod vlašću Nemanjića, a zatim je pod upravom Tvrtka Kotromanića. Od 1377. do pada pod tursku vlast (1466. godine) Trebinje je bilo u sklopu bosanske banovine kojom su vladali Kosače. Od 1878. do 1918. godine Trebinje je kao i ostatak Bosne i Hercegovine bilo pod okupacijom Austrougarskog carstva. 

Svaka od ovih epoha i vladara u njima ostavljala je trag i dala pečat ovdašnjoj kulturi, duhovnoj i materijalnoj.

TURISTIČKE VRIJEDNOSTI

Upravo zbog autentičnosti gradskih dijelova koji datiraju iz različitih epoha, vidljivih materijalnih elemenata viševijekovne istorije i postojanja, ugodne mediteranske klime, specifičnog brdovito-kraškog reljefa i raznovrsnog ekosistema, te bogate kulturne i društvene ponude, Trebinje danas predstavlja atraktivnu turističku destinaciju za brojne turiste iz regiona, ali i svijeta.

Samo neke od istaknutih, turistima posebno zanimljivih, vrijednosti Trebinja su: kulturno-istorijski spomenici, Stari grad, bašta stoljetnih platana, gradski park, rijeka Trebišnjica, Hercegovačka Gračanica, manastiri i drugo.

Turistima je posebno primamljiva i eno-gastro ponuda Trebinja, koja je nerijetko za sladokusce sama po sebi povod za posjetu. U Trebinju se tradicionalno njeguje vinogradarstvo i proizvodnja vina, a nije rijetkost da svako domaćinstvo ima svoje vino i tradicionalni proizvod – rakiju. Kraj je takođe poznat po kvalitetnoj hrani, a na trebinjskom meniju se uglavnom nalaze tradicionalni hercegovački proizvodi.

Veliki broj ugostiteljskih objekata, onih tradicionalnog ali i modernog tipa, nude savremenu uslugu. Nadomak Trebinja, u mjestu Dražin Do, nalazi se i nadaleko poznati akva park u okviru kompleksa „Grad sunca“, koji u vrelim ljetnjim mjesecima pruža osvježenje brojnim turistima.

Blizina jadranske obale takođe predstavlja jednu od brojnih prednosti grada, jer se turisti sve češće odlučuju na boravak u Trebinju, dok gradove u regionu posjećuju na dnevnom nivou.

Detaljnije informacija o turističkim prednostima i atrakcijama grada  dostupno je na internet sajtu Turističke organizacije Trebinja:  http://gotrebinje.com/o-trebinju/.