28.06.2022.
Делегације Града положиле цвијеће на Споменик браниоцима Требиња и на спомен-обиљежја у Величанима и Клобуку

Поводом 30 година од формирања прве класе Војске Републике Српске у Kасарни Билећа и поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, данас су цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991-1996 године положили припадници прве класе Војске Републике Српске, делегације Града Требиња, Градске борачке организације Требиње, Удружења добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, као и представници јавних установа и предузећа.

Борислав Башић, припадник прве класе Војске РС каже да су они положили заклетву у новооснованој тада Српској Републици Босни и Херцеговини након завршетка средњошколског школовања.

„Није ту била само једна генерација, било је ту више људи који су отишли на факултете па су се вратили и што се наше генерације тиче великим процентом је отишла у Билећу на два мјесеца обуке, а потом на фронт. Цијела та генерација је све ово вријеме остала у контакту. То су неке нераскидиве везе које ће увијек трајати. Једна је ствар, било шта у животу да радите – након одређеног  времена, поготово након 30 година, видите да сте били на правом путу и да је то зашто сте ви кренули тада, са 18 година, не баш пуно размишљајући, направило једно окружење за безбједан живот свог народа и народа који живи овдје“, истакао је Башић.

Осим на Споменик браниоцима Требиња, у знак сјећања на страдање Срба у Поповом Пољу, цвијеће је положено и у Спомен капели – костурници у Величанима, гдје је служен помен страдалим Србима овога краја.

У спомен капели на Клобуку служен је помен за 162 борца црногорско-херцеговачких батаљона који су погинули 1915. године у борбама против војске Аустроугарске.

Слађана Скочајић, начелник градског одјељења за културу, породицу, спорт и образовање, обратила се присутнима на Клобуку и пренијела је поздраве градоначелника Требиња Мирка Ћурића, који је данас био спријечен да присуствује помену јер се налази у Грачаници на Косову и Метохији. Скочајићева је истакла  да су Косово и овај крај једнако света земља, јер на њој живи поштен и вјеран народ који никада не сагиње главу пред непријатељем.

Помену на Клобуку присуствовао је и градоначелник Никшића Марко Ковачевић који је истакао да данас није ту због формалног позива, већ због часно страдалих предака.

„Није случајност што наши преци који су живот дали за отаџбину почивају са ове стране границе. Они нас подсјећају да треба духовно да превазиђемо границу и да се ујединимо. Требиње се одужило овим борцима, а ми тек требамо, и тек онда можемо рећи да је Црна Гора васкрсла“, рекао је Ковачевић.