18.03.2023.
Učesnici 4. Međunarodnog festivala veterana folklora na prijemu kod gradonačelnika Trebinja

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić upriličio je danas prijem u Gradskoj upravi za učesnike četvrtog Međunarodnog festivala veterana folklora koji ove godine okuplja 520 učesnika iz 21 kulturno-umjetničkog društva iz Republike Srpske, regiona i inostranstva.

Zahvaljujući se učesnicima na posjeti, gradonačelnik je istakao da smotra veterana folklora predstavlja jedan reprezentativan način na koji čuvamo i njegujemo srpsku kulturnu baštinu, tradiciju i običaje.

„Narodne igre su važan element u srpskoj kulturnoj tradiciji. Treba da znamo ko smo i kome pripadamo. Ova smotra ujedno je i način da predstavimo i promovišemo Trebinje kao mjesto kulturnog susreta, gdje smo ove godine ugostili rekordan broj  društava iz zemalja u okruženju i inostranstva“, rekao je Ćurić

Predsjednik Gradskog kulturno-umjetničkog društva „Alat Svislajon“ iz Trebinja Neđeljko Lambeta rekao je da je riječ o tradicionalnoj smotri koja se održava s ciljem promocije Trebinja, Hercegovine, Republike Srpske.

„Učesnici su iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, kao i iz Italije“, rekao je Lambeta.

Predsjednik Udruženja za njegovanje narodne tradicije sa Zlatibora Luka Vesović rekao je da je smotra folklora u Trebinju svake godine sve bolja.

Predstavnik Kulturno-umjetničkog društva „Sevojno“ iz Užica Branko Ilić rekao je novinarima da je privilegija doći u Trebinje, navodeći da je to grad koji zaslužuje svaku pažnju zbog kvaliteta, ljudi i topline koju ima.

„Kulturno-umjetničko društvo `Sevojno` je osnovano 1954. godine, već drugu godinu zaredom smo ubedljivo najbolji ansambl u Srbiji. Imamo oko 450 članova i narodni orkestar. Trudimo se da sačuvamo tradiciju koju vi ovde Hercegovci na jedna lep način čuvate i negujete“, rekao je Ilić.

Predstavnik Kulturno-umjetničkog društva „Čajavec“ iz Banjaluke Biljana Kalečević rekla je da ovo društvo broji oko 350 članova, a postoji više od 70 godine.

Ona je dodala da, osim izvođačke, imaju pripremnu, seniorsku sekciju, ali i inkluzivnu sekciju koju pohađaju đeca sa poteškoćama u razvoju, te dodala da će se danas predstaviti sa starogradskim igrama.

U Kulturnom centru Trebinje održan je koncert folklornih društava.

Organizator četvrte međunarodne smotre veterana folklora je Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Alat Svislajon“ iz Trebinja.