18.03.2023.
Учесници 4. Међународног фестивала ветерана фолклора на пријему код градоначелника Требиња

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уприличио је данас пријем у Градској управи за учеснике четвртог Међународног фестивала ветерана фолклора који ове године окупља 520 учесника из 21 културно-умјетничког друштва из Републике Српске, региона и иностранства.

Захваљујући се учесницима на посјети, градоначелник је истакао да смотра ветерана фолклора представља један репрезентативан начин на који чувамо и његујемо српску културну баштину, традицију и обичаје.

„Народне игре су важан елемент у српској културној традицији. Треба да знамо ко смо и коме припадамо. Ова смотра уједно је и начин да представимо и промовишемо Требиње као мјесто културног сусрета, гдје смо ове године угостили рекордан број  друштава из земаља у окружењу и иностранства“, рекао је Ћурић

Предсједник Градског културно-умјетничког друштва „Алат Свислајон“ из Требиња Неђељко Ламбета рекао је да је ријеч о традиционалној смотри која се одржава с циљем промоције Требиња, Херцеговине, Републике Српске.

„Учесници су из Републике Српске, Србије, Црне Горе, као и из Италије“, рекао је Ламбета.

Предсједник Удружења за његовање народне традиције са Златибора Лука Весовић рекао је да је смотра фолклора у Требињу сваке године све боља.

Представник Културно-умјетничког друштва „Севојно“ из Ужица Бранко Илић рекао је новинарима да је привилегија доћи у Требиње, наводећи да је то град који заслужује сваку пажњу због квалитета, људи и топлине коју има.

„Културно-умјетничко друштво `Севојно` је основано 1954. године, већ другу годину заредом смо убедљиво најбољи ансамбл у Србији. Имамо око 450 чланова и народни оркестар. Трудимо се да сачувамо традицију коју ви овде Херцеговци на једна леп начин чувате и негујете“, рекао је Илић.

Представник Културно-умјетничког друштва „Чајавец“ из Бањалуке Биљана Калечевић рекла је да ово друштво броји око 350 чланова, а постоји више од 70 године.

Она је додала да, осим извођачке, имају припремну, сениорску секцију, али и инклузивну секцију коју похађају ђеца са потешкоћама у развоју, те додала да ће се данас представити са староградским играма.

У Културном центру Требиње одржан је концерт фолклорних друштава.

Организатор четврте међународне смотре ветерана фолклора је Градско културно-умјетничко друштво „Алат Свислајон“ из Требиња.