22.01.2023.
U Trebinju obilježen početak kineske Nove godine

Kineska nova godina večeras je svečano proslavljena  u Trebinju. Svečanost kojom se dočekuje godina zeca u Kulturnom centru okupila je brojne goste uz bogat program.

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Đi Ping u pozdravu je kazao da se lunarna Kineska nova godina proslavlja skoro četiri hiljade godina i da je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik. Ističući kako se taj praznik slavi s porodicom i prijateljima, izrazio je zadovoljstvo se što obilježava i u Trebinju koji, kako ističe, kineski narod posebno voli i cijeni.

”Kineski turisti vole Trebinje. Ovdje je otvoren prvi Kineski kulturni centar u BiH. Kinezi na globalnom internet pretraživaču sve češće traže upravo Trebinje, jer je ovo idealna turistička destinacija za mnoge kineske turiste”, kazao je ambasador Kine.

On je podsjetio da je protekla godina bila dobra godina za bilateralne odnose između BiH i Kine te izrazio želju da dvije zemlje grade još više mostova, kako bi umanjili geografsku udaljenost.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je na svečanosti obilježavanja Kineske nove godine da, iako je udaljenost NR Kine i naše regije zaista velika, životni putevi dovode sve veći broj kineskih građana u Trebinje.

„Grad Trebinje je zaista mali grad po broju stanovnika, ali je zato po nekim važnim parametrima izrastao u mjesto poželjno za život. Sredina smo koja ima strateško opredjeljenje da unaprijedi poslovni ambijent, podstakne razvoj lokalne ekonomije i privuče investicije. Planiramo velike investicije u energetici, saobraćaju, zdravstvu i svim drugim privrednim segmentima“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

U programu su učestvovali polaznici kursa kineskog jezika, učenici kineske škole u Trebinju i operski pjevač iz Mostara Mario Zovko, koji je izveo numeru „My Way“, a posjetioci su mogli da pogledaju i razne plesove i opersku ariju.

Prethodno je u prostorijama Narodne biblioteke Trebinje, ambasador NR Kine u BiH Đi Ping održao razgovor sa predstavnicima javnog života iz oblasti kulture, sporta, turizma i privrede našeg Grada.

Kineska Nova godina ili Proljećni festival, praznik je kojim se proslavlja početak Nove godine po tradicionalnom kineskom kalendaru. Kineska Nova godina počinje danas i trajaće do 10. februara 2024. godine i biće u znaku zeca.