22.01.2023.
У Требињу обиљежен почетак кинеске Нове године

Kинеска нова година вечерас је свечано прослављена  у Требињу. Свечаност којом се дочекује година зеца у Културном центру окупила је бројне госте уз богат програм.

Амбасадор Народне Републике Kине у Босни и Херцеговини Ђи Пинг у поздраву је казао да се лунарна Kинеска нова година прославља скоро четири хиљаде година и да је то најстарији, најдужи и најрадоснији кинески празник. Истичући како се тај празник слави с породицом и пријатељима, изразио је задовољство се што обиљежава и у Требињу који, како истиче, кинески народ посебно воли и цијени.

”Kинески туристи воле Требиње. Овдје је отворен први Кинески културни центар у БиХ. Кинези на глобалном интернет претраживачу све чешће траже управо Требиње, јер је ово идеална туристичка дестинација за многе кинеске туристе”, казао је амбасадор Kине.

Он је подсјетио да је протекла година била добра година за билатералне односе између БиХ и Kине те изразио жељу да двије земље граде још више мостова, како би умањили географску удаљеност.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је на свечаности обиљежавања Kинеске нове године да, иако је удаљеност НР Кине и наше регије заиста велика, животни путеви доводе све већи број кинеских грађана у Требиње.

„Град Требиње је заиста мали град по броју становника, али је зато по неким важним параметрима израстао у мјесто пожељно за живот. Средина смо која има стратешко опредјељење да унаприједи пословни амбијент, подстакне развој локалне економије и привуче инвестиције. Планирамо велике инвестиције у енергетици, саобраћају, здравству и свим другим привредним сегментима“, рекао је градоначелник Ћурић.

У програму су учествовали полазници курса кинеског језика, ученици кинеске школе у Требињу и оперски пјевач из Мостара Марио Зовко, који је извео нумеру „My Way“, a посјетиоци су могли да погледају и разне плесове и оперску арију.

Претходно је у просторијама Народне библиотеке Требиње, амбасадор НР Кине у БиХ Ђи Пинг одржао разговор са представницима јавног живота из области културе, спорта, туризма и привреде нашег Града.

Кинеска Нова година или Прољећни фестивал, празник је којим се прославља почетак Нове године по традиционалном кинеском календару. Кинеска Нова година почиње данас и трајаће до 10. фебруара 2024. године и биће у знаку зеца.