19.01.2023.
Gradonačelnik Ćurić među 150 učesnika bogojavljenskog plivanja u Trebišnjici

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i ove godine bio je među 150 naših sugrađana koji su učestvovali u bogojavljenskom plivanju, iako ovoga puta, za razliku od ranijih godina, zbog visokog vodostaja rijeke Trebišnjice nije bilo plivanja sa jedne na drugu obalu rijeke, već se plivalo u neposrednoj blizini lijeve obale rijeke.

Ćurić je rekao da mu je posebno drago što se veliki broj naših sugrađana i ove godine okupao u Trebišnjici.

„Vladika Dimitrije je rekao da u ovim uslovima ne plivamo sa jedne na drugu obalu Trebišnjice. Mi smo plivali malo u jednom dijelu rijeke, uzeli blagoslov i cjelivali jevanđelje. Ove godine je bilo tako, a sljedeće, ako Bog da drugačije. Nije hladno i čini mi se da nijedne godine ne možete da čujete od učesnika da mu je hladno. Želim svim sugrađanima koji danas proslavljaju praznik da čestitam tradicionalnim pozdravom ‘Bog se javi'“, rekao je Ćurić.

S obzirom na to da nije bilo uobičajenog plivanja za Časni krst, dogovor je bio da Marijana Krkalović bude ta koja će iz rijeke iznijeti Časni krst, a sve u cilju da se običaji za ovaj veliki praznik ne bi prekidali.

„Momci su me pustili danas da prva doplivam do Časnog krsta, a inače plivam 15 godina. Prvi put sam zaplivala sa deset godina. Zaista neopisiv osjećaj i mnogo sam uzbuđena“, kazala je Marijana.

Plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, koju je služio vladika zahumsko- hercegovački i primorski  Dimitrije, nakon koje je ulicama grada prošla svečana litija.