19.01.2023.
Градоначелник Ћурић међу 150 учесника богојављенског пливања у Требишњици

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и ове године био је међу 150 наших суграђана који су учествовали у богојављенском пливању, иако овога пута, за разлику од ранијих година, због високог водостаја ријеке Требишњице није било пливања са једне на другу обалу ријеке, већ се пливало у непосредној близини лијеве обале ријеке.

Ћурић је рекао да му је посебно драго што се велики број наших суграђана и ове године окупао у Требишњици.

„Владика Димитрије је рекао да у овим условима не пливамо са једне на другу обалу Требишњице. Ми смо пливали мало у једном дијелу ријеке, узели благослов и цјеливали јеванђеље. Ове године је било тако, а сљедеће, ако Бог да другачије. Није хладно и чини ми се да ниједне године не можете да чујете од учесника да му је хладно. Желим свим суграђанима који данас прослављају празник да честитам традиционалним поздравом ‘Бог се јави'“, рекао је Ћурић.

С обзиром на то да није било уобичајеног пливања за Часни крст, договор је био да Маријана Кркаловић буде та која ће из ријеке изнијети Часни крст, а све у циљу да се обичаји за овај велики празник не би прекидали.

„Момци су ме пустили данас да прва допливам до Часног крста, а иначе пливам 15 година. Први пут сам запливала са десет година. Заиста неописив осјећај и много сам узбуђена“, казала је Маријана.

Пливању за Часни крст претходила је Света архијерејска литургија у Саборном храму Светог преображења Господњег, коју је служио владика захумско- херцеговачки и приморски  Димитрије, након које је улицама града прошла свечана литија.