21.06.2021.
Град Требиње и Фондација Хелветас – Почела обука за планинарске водиче у Требињу

Град Требиње и Планинарско удружење “Вучији зуб”, у сарадњи са фондацијом Хелветас – Моја будућност,  организују вишедневну обуку планинарских водича у Требињу.

Обуку воде истакнути чланови Планинарског савеза Републике Српске и Србије, као и чланови ПУ “Вучији зуб”.

“Кандидати ће научити како да раде пројекте и како да људе одведу у брдо, у природу, да им тамо буде лијепо и да их апсолутно безбједно врате кући,” рекао је Слободан Гошманац, инструктор у служби водича Републике Српске и служби водича Планинарског савеза Србије.

Гошманац је похвалио гостопримство у Требињу и захвалио се организатору обуке – Граду Требињу.

Ранка Савичић, секретар Планинарског савеза РС, истакла је да ће чланови Савеза, осим обуке коју проводе у Требињу, обићи и постојеће планинарске стазе и утврдити степен њихове уређености, како би Требиње добило лиценциране стазе које ће планинари и сви рекреативци моћи преузети и преко ГПС система.

Члан Планинарског друштва Јахорина и полазник обуке за водиче 3. категорије Игор Тошић похвалио је организацију обуке у Требињу, те упутио ријечи захвалности Градској управи и градоначелнику Требиња што је препознао важност једног оваквог пројекта.

Градоначелник Мирко Ћурић истакао је да Требиње има дугу планинарску традицију, те да је неопходно  да имамо лиценциране водиче који туристе могу водити у обилазак околине Требиња.

Вриједност пројекта је око 65 000 КМ, гдје половину средстава обезбјеђује Града, а половину фондација Хелветас.

Градоначелник Требиња је истакао да овим пројектом није планирана само обука планинарских водича, већ и набавка одређене опреме за планинарски дом на Ублима како би овај објекат био опремљенији и како би се допринијело развоју руралног туризма у Требињу.