24.09.2024.
Потписан уговор о изградњу резервоара “Полице” и Црквина” и цјевовода у дужини од око 2.100 метара

Градоначелник Мирко Ћурић потписао је уговор о извођењу радова са представницима фирме “Еко-Еуро тим” д.о.о., која ће у наредних тридесетак дана почети са радовима на изградњи резервоара “Полице” и “Црквина” те потисног и дистрибутивног цјевовода од Студенца до Црквине.

Ћурић је рекао да је ово један од значајних пројеката за Требиње јер се овом инвестицијом омогућава потпуно функционисање такозваног водоводног бајпас система, који треба да обезбиједи уредно снабдијевање водом грађана у сваком тренутку.

“Изградили смо водоводни систем лијевом обалом Требишњице од ХЕ ‘Требиње два’ до Каменог моста и већи дио града има воду када се деси квара на главном транспортном цјевоводу на десној обали ријеке који је донедавно био једини такве врсте за цијело Требиње. Изградњом цјевовода лијевом обалом, који је завршен прије неколико година, и сада изградњом резервоара ‘Полице ‘и ‘Црквина’ у потпуности ћемо ријешити један од значајних проблема у граду”, појаснио је Ћурић.

Он је истакао да се овај пројекат финансира из кредитних средстава Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ и буџета Града Требиња али и кроз грантовска средства у вриједности до 35 одсто од укупне вриједности инвестиције без ПДВ-а.

“Укупна вриједност уговора је око 5.600.000 КМ, односно око 4.800.000 без ПДВ-а. Извођач радова се обавезао на рок извођења од 12 мјесеци и вјерујем да ће цијели посао бити завршен до краја идуће године, како је то и предвиђено уговором”, појаснио је Ћурић.

Ова кредитна средства предвиђају и изградњу резервоара “Мостаћи” и реконструкцију водоводне мреже од Дужи до Хума, а, према ријечима градоначелника, ови радови ће се накнадно уговорати.

Помоћних министра финансија и предсједник Јединице за управљање пројектом “Водовод и канализација Републике Српске два” Бојана Васиљевић Пољашевић истакла је да је Требиње једна од проактивнијих локалних заједница у Српској, које је у овоме пројекту од 2009. године.

“Ово је наставак једног великог пројекта који подразумијева и изградњу резервоара ‘Мостаћи’ чиме ће се Требињу омогућити ново ширење града, али и обезбиједити довољне количине воде за будућу слободну зону, аеродром и нова стамбена насеља у Новом Требињу”, навела је Васиљевић-Пољашевић.

Технички директор у предузећу “Еко-Еуро тим” д.о.о. Синиша Милошевић казао је да пројекат предвиђа изградњу резервоара “Полице” капацитета 2.500 м3, резервоара “Црквина” од 250 м3, потисног цјевовода од 400 метара и дистрибутивног цјевовод од 1.700 метара.

“Радићемо са двије екипе од којих ће једна бити ангажована на изградњи цјевовода, а друга на пословима везаним за изградњу резервоара”, навео је Милошевић.

Директор предузећа “Водовод” Требиње Миодраг Батинић рекао је да је ово пројекат који ово предузеће чека годинама, а којим се рјешава један од већих проблема у систему уредног водоснабдијевања града.

“Капацитет изворишта ‘Око’ је 800 литара у секунди, а тренутна потрошња, са губицима којих има, је око 300 литара у секунди”, навео је Батинић.

https://youtu.be/nRbReU1aQN4