23.09.2024.
Кроз пројекат „Јачање улоге мјесних зајеница у БиХ“ у Требињу реализовано више пројеката

Град Требиње je у периоду од 2020. до 2024. године у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација – УНДП, реализовао пројекат jачањa улоге мјесних заједница у БиХ, који финансирају владе Швајцарске и Шведске. Пројектом је било обухваћено пет мјесних заједница: МЗ Доње Полице, МЗ Засад, МЗ Ложиона, МЗ Придворци и МЗ Горица.

Општи циљ пројекта је био унапређење квалитета живота грађана Босне и Херцеговине кроз оснажене, родно одговорне мјесне заједнице (МЗ) које потпомажу активан ангажман грађана у јавном животу, док истовремено представљају примјер рада локалних самоуправа у чијем фокусу су људи. Пројекат је фокусиран на подстицање локалног развоја вођеног од заједнице и ревитализацију мјесних заједница као важних актера у локалном развоју.

Вриједност пројекта је  378.118,41 КМ од чега је 163.763,07 КМ учешће УНДП-а,  док је 214.355,34 КМ учешће Града Требиња.

У склопу МЗ Пројекта успјешно су одржани форуми путем којих су грађани мјесних заједница идентификовали и рангирали приоритетне активности. Као резултат реализације дефинираних приоритета, комплетирани су бројни инфраструктурни пројекти.

Извршена је реконструкција пословног простора у којем је успостављен Друштвени центар Града Требиња. Реконструкција је подразумијевала реновирање цијелог простора те опреманје новим намјештајем и рачунарском опремом. Наведени адаптирани простор се активно користи за састанке и предавања мјесних заједница, организација цивилог друштва и едукације.

Реконструисане просторије Друштвеног центра Града Требиња

У партнерским мјесним заједницама Горица, Засад и Доње Полице асфалтиранe су путеви и тротоари. У МЗ Горица изграђен је пјешачки тротоар уз магистрални пут, асфалтиран је макадамски пут у насељу Мостаћи-МЗ Засад те је асфалтирана улица Милоша Црњанског у насељу Полице. Истовремено је урађен систем одводње оборинских вода које су стварале изазове становницима наведене улице.

Нови тротоар у МЗ Горица

Асфалтиран локални пут у МЗ Засад

Широм града Требиња одржане су волонтерске акције у различитим локалним заједницама. У МЗ Величани и МЗ Зубци изведена је санација сеоске чатрње, те су у МЗ Петрово поље и Јасену (МЗ Моско) организоване акције санације локалних путева. Наведене акције су подржане од стране града и МЗ Пројекта у виду набавке материјала и алата за рад, док су мјештани активно учествовали у радовима.

Санација пута у МЗ Моско

Санација чатрње у МЗ Величани

Поред инфраструктурних пројеката који су реализовани кроз МЗ Пројекат, подржане су и организације обука, едукација те спортских и културних манифестација. За представнике мјесних заједница организованo је низ обука са циљем повећања њихових компетенција и ефикасности рада мјесних заједница.

Турнир у фудбалу за дјецу у МЗ Засад

Два нова игралишта су изграђена у насељу Тодорићи (МЗ Придворци) и у насељу Растоци (МЗ Ложиона), која биљеже велики број дјеце и младих. Наведени пројекти су омогућили побољшање услова за игру и спортске активности у тим насељима.

Игралиште у МЗ Придворци

Игралиште у МЗ Придворци, у насељу Растоци

У ДЦ Требиње организоване су едукативне радионице за жене и младе на темe технолошких промјена, времена проведено пред екраном, те планинарења и спалеологије. Поред тога, организован је едукативни излет до Павлове пећине за жене и младе, с циљем промоције планинарства и спелеологије.

Курс MS Word-a у ДЦ Требиње

Едукативни излет у Павлову пећину

Кроз пројекат је унапређена постојећа легислатива која регулише рад мјесних заједница и Друштвеног центра Града Требиња

Резултати реализованих пројектних активности чине значајан темељ за даља унапређења рада мјесних заједница и повећање задовољства грађана радом градске управе са мјесним заједницама.