18.08.2024.
Отворен 17. Сајам меда и вина

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић отворио је данас на Тргу слободе у овом граду сајам меда, вина и традиционалних производа “Херцег фест”, чиме су почеле преображењске свечаности поводом славе града – Преображења Господњег.

“Требиње је град отворен за све добронамјерне људе, а на славу нашег града дошле су делегације из Србије, Црне Горе и из цијелог региона. Међу нама постоји велико међусобно поштовање”, рекао је Ћурић.

Ћурић је истакао да Требиње као одговорна локална заједница подржава домаће пољопривредне произвођаче и излагаче који сарађују и са Херцеговачком кућом.

“Ти вриједни људи, које треба задржати да у што већем броју остану да живе и раде на овим просторима, у сарадњи са локалним институцијама чине да Требиње и Република Српска буду јачи”, поручио је Ћурић.

Директор требињског Аграрног фонда Веселин Дутина рекао је да се “Херцег фест” одржава 17. пут у Требињу и да домаћи произвођачи на њему представљају најквалитетније производе те врсте на свијету.

“Они ће данас представити све најбоље што нуди Требиње и Херцеговина”, истакао је Дутина.

Он је додао да требињска локална заједница и Аграрни фонд вреднују и поштују рад ових вриједних домаћих произвођача.

Произвођач меда из Требиња Никола Барзут рекао је новинарима да дуго година представља своје производе на овом сајму, што му пуно значи.

“Представили смо неколико врста меда, прошлогодишњи од вријеска, кадуље, мајчине душице и овогодишњи планински мед са подручја Гацка јер је ова година мало подбацила за требињске произвођаче”, рекао је Барзут.

Сајам меда, вина и традиционалних производа “Херцег фест” одржава се у сарадњи са Удружењем произвођача меда из Требиња “Леотар” и Удружења произвођача вина “Винос”.

У оквиру преображењских свечаности вечерас ће у Културном центру бити отворена изложба фотографија 10 излагачких сезона Културног центра под називом “x10”, а у Музеју Херцеговине изложба “Иконе из школе Рафаиловић – Димитријевић”.

Сутра на Преображење биће служена Света архијерејска литургија у Саборном храму, након чега ће бити уприличено ломљење славског колача и полагање цвијећа на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године.

У 11.00 часова биће организована промоција домаћих производа “Наше је боље” у Дучићевој улици, а у 12.00 часова је свечана сједница Скупштине града у Културном центру.

Празнична вечерња служба у Саборном храму почиње у 20.00 часова, а потом ће услиједити свечана литија улицама града.

Преображенске свечаности се завршавају концертом Пеђе Јовановића на Тргу слободе од у 21.40 часова.

Организатори преображењских свечаности су град Требиње и Црквена општина Требиње. /крај/саб/фото