26.07.2024.
Ћурић: У слободној зони ће инвеститори закупљивати парцеле, остали трошкови нижи и до 99 одсто

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић данас је са сарадницима посјетио локалитет „Слободне зоне“ која се гради на подручју Драженске горе, гдје је у протеклом периоду обављено инфраструктурно уређење будуће зоне.

Уређно је и поравнато десет хектара површине за шта је Влада Републике Српске обезбједила 800.000 КМ.

Ћурић рекао је да је ово прва слободна зона у Републици Српској, а да је Требиње испунило све услове који су тражени.

„Ово је прва слободна зона која је регистрована у Републици Српској. Ово је веома значајан пројекат. Близу смо лука Бар и Плоче и аеродрома Тиват, Подгорица, Мостар, Чилипи, планиран је и аеродром у Требињу што је од великог значаја за овај пројекат. Наша амбиција је да привучемо привреднике, и стране и домаће, да граде погоне. Дали смо и значајне погодности будућим инвеститорима –  попуст од 99 одсто на ренту и 25 одсто на трошкове уређења. Нисмо планирали да се земљиште у слободној зони продаје, јер је по нама повољнија опција закуп“, појаснио је Ћурић.

Он је додао да је Град Требиње у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и привредницима донио низ повољних аката којима се олакшава регистрација и пословање фирми у слободној зони.

Директор Подручне привредне коморе Требиње Веселин Савић је такође апострофирао важност покретања пројекта „Слободне зоне Требиње“.

Пред Градом Требињем су и даље изазови, што се тиче пројекта ‘Слободне зоне’. Неопходно је да се тај простор огради, да се изграде приступни путеви како би се она ставила у функцију”, навео је Савић.