10.07.2024.
Одржана сједница Скупштине града: Усвојена Стратегија развоја социјалне заштите, нови режим саобраћаја у Старом граду

Скупштина града Требиња данас је, већином гласова, усвојила „Стратегију развоја социјалне заштите у Граду Требињу 2024-2029. године“, коју је израдио Kоординациони тим, састављен од представника различитих актера система који се баве пружањем социјалних услуга.

„Ријеч је о основном стратешком документу у области социјалне заштите Града Требиња, којим се одређују смјернице развоја социјалне политике за наредних пет година. Главни циљеви Стратегије су побољшање заштите сиромашних и незапослених, побољшање услова и квалитета живота дјеце, младих, старих и лица са инвалидитетом и развијање услуга у заједници, побољшање услуга за задовољавање социјалних потреба породица са проблемима у остваривању функција те јачање и унапређење координације система социјалне заштите и информисања, едуковања најшире јавности и социјално угрожених категорија становништвам“, рекао је Миодраг Новокмет, начелник градског Одјељења за борачку и социјалну заштиту.

Он је навео да је у наредном петогодишњем периоду планиран повећан број допунских права из области социјалне заштите.

„Позвао бих удружења да се активно укључе у реализацију Стратегије, како би се одређена права, ако треба, преформулисала, пренамијенила или увела нова права, ако се обезбиједе адекватна средства“, поручио је, у завршној ријечи, начелник ресорног одјељења.

Извори финансирања Стратегије односе се на буџетска средства града, средства буџета РС и остале изворе финансирања.

Kада је у питању буџет Града Требиња, социјална заштита се подстиче кроз средства Центра за социјални рад, као и у оквиру буџетске ставке грантови – за Фонд солидарности, јавне здравствене установе, Дом пензионера, суфинансирање пројеката из социјално-хуманитарних активности, за финансирање пројеката из друштвене бриге о старима и грантове из области здравствено-инвалиудске заштите. Грант се исплаћује преко Одјељења за борачку и социјалну заштиту, а укупна средства су се кретала око 525 000 KМ.

Оквирни финансијски план за реализацију стратешких циљева и мјера у петогодишњем период у износи 4. 956 210 KМ, при чему би 69,83 одсто износа требало обезбиједити из властитих средстава Града Требиња, за редовне дјелатности установа и удружења која се баве социјалном заштитом. На тај начин, како се наводи у Стратегији, годишње издвајање из градског буџета за потребе развоја социјалне заштите оквирно би износило 991. 242 KМ.

Представници опозиције су током расправе оцијенили да је област социјалне заштите у нашем граду исполитизована те да се, између осталог, не поклања довољна пажња унапређењу живота припадника борачких категорија, рада Народне кухиње и мјесних заједница.

Зоран Анђушић, директор Центра за социјални рад Требиње, говорећи о раду Народне кухиње, истакао је да је Центар за социјални рад, са Градом Требињем и Епархијом захумско-херцеговачком и приморском, потписао трипартитни уговор.

„Право на оброк остварују 63 корисника, за 34 корисника се оброк доставља на кућну аресу, остали долазе сами. Из буџета се за рад Народне кухиње издваја 65 000 KМ. Влада РС подржава рад јавних кухиња, Црвени крст Требиње је посредник у помоћи Народној кухињи, па је у прошлој години, преко Црвеног крста, добила прехрамбене арктикле у вриједности од 5700 KМ, а ресорно министарство је, путем Црвеног крста, подијелило осам тона брашна. Центар за социјални рад издваја 2000 KМ за трошкове горива за расподјелу оброка. Све је добро организовано, није се десило да ручак није припремљен нити подијељен, а прије годину и по дана у потпуности је промијењен јеловник, како би храна за кориснике Народне кухиње била разноврсна, уз обавезан кувани оброк са месом“, појаснио је Анђушић.

Нови режим саобраћаја у Старом граду

Одборници Скупштине града Требиња усвојили су одлуку о измјенама одлуке о безбједности саобраћаја на подручју града Требиња.

Одлуком о безбједности саобраћаја уређује се, режим саобраћаја на подручју града Требиња, који, између осталог, подразумијева и услове под којим се моторна возила крећу и заустављају на улицама и јавним површинама, гјде је кретање ограничено, са нарочитим нагласком на подручје Старог града.

Како је истакао Спасоје Радовић, начелник Одјељења за комунално-инспекцијске послове у градској управи Требиња,  уважавајући потребе правних и физичких лица за превозом гдје је он ограничен или забрањен, предложене су измјене и Одлуке како би се успоставио посебан режим саобраћаја на подручју Старог града чија се површина поплочава за потребе привођења намјени у складу са просторно планском-документацијом,  којом је подручје Старог града проглашено пјешачком зоном.

Нове одредбе неће се примјењивати на моторна возила када превозе огријев, намјештај и другу кабасту робу за домаћинства и друге организације, физичка и правна лица, као и возила за превоз посмртних остатака. Уколико се превоз одвија на подручју Старог града, корисници превоза су се за сваки улаз-излаз моторног возила у Стари град дужни обратити ЈУ „Екологија и безбједност” Требиње, која ће претходно о сваком улазу- излазу обавијестити надлежно лице Одјељења за комунално-инспекцијске послове, као и посебног возила Града Требиња које ће пружати услуге превоза сгвари и лица из објеката регистрованих за дјелатност пружања смјештаја на подручју Старог града као и за снабдијевање угоститељских и продајних објеката у периоду прописаном тачком XXIX Одлуке. Услови и начин кориштења возила ће се прописати посебним Правилником.

Ћурић: Циљ нам је да дјеца и омладина са посебним потребама имају најбоље могуће услове

„До краја године очекујемо да Дневни центар за дјецу и омладину са посебним потребама ’Сунце нам је заједничко’ буде јавна установа чији ће оснивач бити Град Требиње или ће се повећати износ буџетских средстава, како би функционисало на најбољем могућем нивоу“, изјавио је градоначелник Мирко Ћурић, током разматрања предложеног дневног реда данашње сједнице локалног парламента.

Он је подсјетио да је Град Требиње односно градоначелник формирао Комисију за процјену стања у овом центру прије два мјесеца, а чине је представници надлежних одјељења Градске управе, лица из реда запослених те Управног одбора.

„О стању у овом центру већ је одржан низ састанака,  а у 11 часова заказана је сједница Управног одбора. Град Требиње је повећао износ средстава за Дневни центар за 2024. годину, али је то било недовољно због повећања износа најниже плате. Отуд је повећан износ средстава у ребалансу, у циљу превазилажења финансијске кризе, која је у овом центру евидентна, због немогућности измиравања сталних обавеза. Важно је да Дневни центар  ’Сунце нам је заједничко’ функцинише, изграђен је нови објекат и запослени су спремни да пруже максимум, како би дјеца и омладина са посебним потребама имали најбоље могуће услове“, појаснио је Ћурић.