09.07.2024.
Ћурић, Шеранић: Изградњом нове болнице и требињски Дом здравља добија боље услове

Након изградње нове болнице у Требињу и примарна здравствена заштита биће на вишем нивоу, а Дом здравља имати боље услове, пошто ће бити проширени капацитети за рад.

Речено је ово након састанка министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића и градоначелника Требиња Мирка Ћурића.

„Прво морамо испунити правно-формалне услове, да се јасно назначи који простори су чији у згради бившег медицинског центра, гдје су сада и Болница и Дом здравља. Морамо видјети које су потребе Дома здравља, како би се све потребне службе примарне здраствене заштите лоцирале у постојећем објекту. Биохемијски лабораториј, који је сада у саставу Болнице, требао би остати за потребе Дома здравља и слично“, навео је Шеранић.

Он је додао да се разговарало и о могућности да се на простору садашње болнице, након пресељења секундарне здравствене заштите у нови објекат, отвори дом за старе или за палијативну његу.

Министар Шеранић је похвалио програм који проводи требињска градска управа којим се суфинансира боравак члана породице која је у пратњи особе која се лијечи у здравственим центрима изван Требиња.

Градоначелник Мирко Ћурић је рекао да породица Галеб, и након смрти Слободана Галеба, није одустала од пројекта изградње објекта Центра за социјални рад и најавио да ће ускоро почети радови.

„Град је поднио захтјев да се зграда тренутне болнице стави на располагање, за дом за старе или нешто друго од јавног интереса, али да и убудуће буде у функцији. Услови за пружање примарне и секундарне здравствене заштите ће, након изградње новог објекта болнице, бити на вишем нивоу“, истакао је он.