10.06.2024.
Основци из Смедерева и Београда у посјети Требињу, потписан споразум о сарадњи школа

Послије историјског Свесрпског сабора одржаног у Београду, потписани су и први споразуми о сарадњи између школа из Србије и Српске.

Дијана Ћетковић и Иван Ћилерџић, директори основних школа “Доситеј Обрадовић” из Смедерева и “Јован Поповић” из београдске општине Палилула, потписали су Повеље о братимљењу са Милорадом Надаждином, директором ЈУ ОШ “Свети Василије Острошки и Тврдошки”, у присуству градоначелника Требиња Мирка Ћурића и Дејана Стошића, носиоца Златне медаље за заслуге за допринос у јачању веза између Републике Србије и Републике Српске.

“Ова Повеља ће учврстити везе између братских општина Палилула и Требиње. Сарадња ће бити продубљена по више основа како на васпитно-образовном нивоу кроз програме и сарадњу наставног кадра, тако и када је ријеч о културном ниову, јер ћемо организовати активности кроз које ће се ученици упознавати са баштином и традицијом наших крајева, као и породицама дјеце која ће се међусобно посјећивати. На овај начин наши ђаци ће се зближити и заједно ћемо радити на изградњи свести о томе да смо ми један народ и да треба да поштујемо и чувамо заједнички национални идентитет, јер је то залог за будућност српског народа”, рекао је директор ОШ “Јован Поповић” Иван Ћилерџић.

Прије двије године су најбољи ученици из источне Херцеговине боравили у Смедереву поводом 15. септембра – Дана српског јединства, слободе и националне заставе и тада су били гости школе “Доситеј Обрадовић” у Смедереву.

“Ми смо потом у мају, поводом Дана Светог Василија Тврдошког и Острошког, боравили у Требињу у узвратној пос,ети. Од великог значаја је потписивање Повеље о братимљењу јер ћемо на тај начин продубити сарадњу између наше двије школе и тиме омогућити нашим ученицима да граде будућност на темељима заједничке вјере, културе и традиције. Једна димензија је унапређење квалитета наставног процеса размијеном искустава, а друга, много шира и значајнија је остваривање нераскидивих веза српског народа који има заједничку прошлост, а оваквим активностима и несумњиво заједницку будућност”, истакла је директор ОШ “Доситеј Обрадовић” Дијана Ћетковић.

Директор требињске Основне школе “Свети Василије Острошки и Тврдошки” Милорад Надаждин рекао је да му је велика част што је и званично успостављена сарадња са школама из наше матице.

“Већ трећу годину заредом дјеца из Србије долазе у Херцеговину захваљујући нашем брату и пријатељу Дејану Стошићу”, навео је Надаждин.

Он је казао да ће овим споразумом проширити сарадња у будућности на обострано задовољство.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић захвалио се ђацима из Смедерева и Београда на посјети Требињу и Републици Српској.

“Надам се да уживате у Требињу и да сте посјетили бројне знаменитости нашег града. Важно је да дјеца посјећују своју браћу, јер Дрина није граница, већ нас она повезује и још више учвршћује наше јединство”, рекао је Ћурић.