05.06.2024.
Потписани уговори о издаваштву

У Градској управи Требиње данас су потписани уговори са корисницима средстава по јавном конкурсу за избор дјела из области издаваштва за ову годину, за шта је издвојено око 15.000 КМ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је ово већ трећа година да расписују тај јавни позив за издавачку дјелатност, укупне вриједности око 15.000 КМ.

Он је захвалио свима који пишу и који су се пријавили, наводећи да писана ријеч и дјела која остају много значе, посебно у овом времену модерних дигиталних форми и садржаја и различитих мобилних апликација.

“Посебно када чујете теме о којима се пише, о породици, црквама и другим важним стварима које су постојале у прошлости”, рекао је Ћурић новинарима и додао да је Грдска управа отворена за сарадњу и убудуће.

Ћурић је додао да у наредном периоду очекује да се пријављује још више писаца, наводећи да ће Градска управа са партнерима пронаћи изворе финансирања за то.

Предсједник Комисије за додјелу средстава Милосава Супић Вуковић навела је да је на конкурс пристигло осам радова, с тим да један није задовољио услове јер је раније финансиран од града Требиња.

“Имамо двије збирке пјесама, три монографије од којих се двије односе на једну требињску школу и Музичку школу и једна је стручна монографија о живопису и иконопису цркава на подручју источне Херцеговине у 16. и 17. вијеку, а имамо и једну збирку афоризама и једну збирку прича”, навела је Вуковићева.

Она је истакла да је комисија имала тежак задатак, наводећи да је ријеч о квалитетним радовима, на основу чега су и додијелили средства за суфинансирање, да сви буду задовољени и да им то буде подстрек за даље писање.

Писац дјечије поезије Драгана Чавак рекла је да ће јој потписивање тог уговора много значити јер, како је навела, њена прва збирка која треба да изађе не би угледала свјетлост дана да није било тог конкурса, посебно имајући у виду и то да је мајка четворо дјеце.

Она је свима поручила да се и убудуће пријављују на такве конкурсе, наводећи да је потребно око 1.200 КМ да се изда књига од око 170 примјерака.

Једна од потписница Нина Лојовић Милинић рекла је да је веома значајна ова активност и иницијатива града Требиње која траје више година, наводећи да је то велика подршка за писце издаваче.

Она је напоменула да је издала стручну монографију о теми архитектуре, живописа и иконописа источне Херцеговине у 16. и 17. вијеку и истакла значај те монографије за српски народ и културу.

Према њеним ријечима, не постоји такво издање у тој области са синтезом теренских истраживања и детаљном анализом и пописом свих архитектонских облика и са освртом на сликарство и иконопис на простору Балкана.