17.05.2024.
Управљање популацијом паса: Радимо заједно и будимо одговорни и хумани!

Град Требиње активно ради на одрживом, системском, трајном и хуманом рјешавању проблема паса луталица и успостављању трајног система за управљање популацијом паса који ће спријечити понављање проблема.

Пси на улицама су симптом чији је главни узрок људска неодговорност. Зато је кључно да се дјелује на коријен проблема, што значи одговорно држање и адекватан однос према псима, спречавање напуштања паса, заустављање репродукције паса на улицама, контрола размножавања власничких паса и удомљавање.

Град Требиње жели да помогне власницима паса да буду што одговорнији, па од 15. маја 2024. године субвенционише 50 одсто трошка чиповања власничких паса за првих 100 власника који се јаве у ветеринарску амбуланту Анима Вет. Означавање љубимаца као и вакцинација против бјеснила законска је обавеза сваког власника и неизвршење је предмет санкционисања.

Као подршку хуманом и трајном рјешавању проблема, Фондација Догс Труст у нашем граду финансира стерилизацију за власничке псе, а за псе на улици стерилизацију, вакцинацију против бјеснила, чишћење од унутрашњих паразита, и означавање ушном маркицом. Додатно, Догс Труст Школа за псе гостује у Требињу пет недјеља у току мјесеца априла и маја омогућујући власницима паса из нашег града да добију бесплатну обуку за своје љубимце, док је уз подршку ове Фондације планирана и заједничка промоција одговорног власништва паса и системског управљања популацијом паса, те едукација школске дјеце о безбједности у близини паса и у контакту с њима.

У наставку сазнајте више информација.

Законске обавезе власника паса предмет су надзора инспекција и санкција

Сваки власник је обавезан:

– Означити свог пса микрочипом и преузети биометријску власничку књижицу као доказ да су подаци унесени у базу података,
– Обезбиједити вакцину против бјеснила за свог пса на годишњој основи,
– Држати свог пса под контролом, а у заједници на повоцу,
– Обезбиједити све што је потребно псу за његову добробит (адекватну храну у прописаним количинама, свјежу воду, прозрачно мјесто адекватне температуре за боравак, довољно кретања и вјежбе, обуку),
– Увијек очистити иза свог пса и одложити псећи отпад у добро затвореној врећици на адекватно мјесто,
– Обезбиједити контролу репродукције својих паса и одговорну бригу о евентуалном потомству

Стерилизација/кастрација је најефикаснија хумана мјера спречавања дотока нових паса који нису планирани и о којима нико не може да се брине. Фондација Догс Труст финансира стерилизацију/кастрацију власничких паса коју врши Ветеринарска станица АнимаВет. Закажите бесплатну стерилизацију свог љубимца директно са овом станицом!

– Ветеринару, ветеринарском инспектору или комуналном инспектору те другом овлаштеном лицу на увид показати биометријску власничку књижицу
– Дозволити овлаштеном лицу да скенира пса за микрочип

Додатно:

– Власницима није дозвољено да своје псе пуштају да се јавним површинама крећу и лутају сами и без надзора
– Ветеринари немају овлаштење да третирају пса чији га власник није чиповао и који нема биометријску власничку књижицу
– Власницима се препоручује да, иако није законом обавезно, својим псима обезбиједе вакцине против заразних болести, посебно ако се ради о штенцима, а у складу са савјетом ветеринара. Ова вакцинација спречава опасне болести који за псе, посебно штенце, могу бити кобне.

Напуштени пси

Град Требиње активно ради на рјешавању проблема паса на улицама. Овај град сада има модерно, хумано склониште које је важан дио система за управљање популацијом паса. Склониште за напуштене животиња “Даница” је регистровано и потпуно усклађено са законом, али нема неограничен капацитет, те не служи као трајно мјесто живљења за псе, већ као транзициони боравак за бригу до удомљавања.

ВАЖНО: Склониште које је ефикасно није трајни дом за напуштене псе, већ транзиција до удомљавања. Склониште “Даница” је ефикасно и хумано, те је важно да не дозволимо да постане пренатрпано.

Масовна склоништа нису дио ефикасног и трајног рјешења јер брзо постају пренатрпана и финансијска су ноћна мору за буџет и заједницу. Коријен проблема паса луталица је неодговоран однос људи према псима, примарно напуштање и недостатак адекватне контроле репродукције паса, док су сами пси на улици само посљедица проблема и нису сами изабрали да живе напуштени.

Пси које стручњаци процијене да се могу лако и брзо навикнути на живот са власником ће бити збринути у склониште у складу са доступним капацитетом. Тако ће након сваког удомљеног пса бити отворено мјесто за другог напуштеног пса који тражи дом.

Пси који привремено остају у заједници

Иако псима није мјесто на улици и коначни циљ је да пси живе срећни и добро збринути само са својим одговорним власницима, до трајног рјешења један дио њих који су мирољубиви и здрави ће кроз кампање које финансира Фондација Догс Труст бити стерилисани, вакцинисани, означени и очишћени од цријевних паразита и враћени на своје привремено станиште у заједници.

Фондација Догс Труст финансира овај као и друге програме као један од видова сарадње са Градом Требиње и подршке хуманом, законском систему за управљање популацијом паса.

Шта се дешава у оквиру кампање масовне стерилизације напуштених паса

– Напуштене псе хватају обучени хватачи и то путем хуманих метода користећи искључиво хуману опрему.
– Пси се превозе у адекватном транспортном кавезу и возилу у ветеринарску амбуланту.
– Користећи стандардне оперативне процедуре и законске мјере, пси су процесуирани у ветеринарској амбуланти (стерилисани, вакцинисани, очишћени од цријевних паразита, означени микрочипом и бијелом ушном маркицом, и по опоравку, враћени на станиште гдје су и ухваћени).

Овакви пси заправо, бранећи “своју територију” служе заједници као својеврсна заштита од могућих нових паса који могу бити доведени или који ће доћи у потрази за храном. Нови пси који ће сигурно замијенити обрађене псе ако они буду склоњени, могу бити нестерилисани, те се и даље размножавати заражени, уплашени и потенцијално агресивни, и тако могу представљати много већи ризик за заједницу од здравих, стерилисаних, мирољубивих паса..

Град Требиње и Фондација Догс Труст апелују на грађане да се према овим псима односе адекватно и хумано. Дјеца никада не треба да прилазе овим псима, а грађани који их се плаше или не воле псе им не морају помагати, али их не требају ни тјерати нити им наудити. Удружења и одрасле особе који су љубитељи паса могу помоћи да се ови пси држе под надзором, да имају храну, воду и неку врсту склоништа, те да прате њихову добробит и понашање о чему могу по потреби извијестити надлежне службе.

Закон предвиђа мјеру еутаназије искључиво за псе који су процијењени као ризик за људе и друге псе, тј. псе који се понашају агресивно и који су заражени или болесни.

Наудити било којој животињи неоправдано сматра се кршењем закона и предмет је санкција.