10.03.2021.
Именовани нови начелници градских одјељења те директори јавних установа

Одборници Скупштине Града именовали су на 4. редовној сједници вршиоце дужности начелника одјељења у Градској управи.

На челу Одјељења за финансије и даље ће бити Миро Гредо, док ће Ненад Милићевић и даље бити на челу Одјељења за општу управу.

На челу Одјељења за туризам, пољопривреду и предузетништво именован је Бојан Вучуревић, док је Слађана Скочајић нови начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање.

Досадашњи директор “Водовода” Спасоје Радовић нови је начелник Одјељења за комунално-инспекцијске послове.

Што се тиче директора јавних установа, као вршиоци дужности именовани су Мирјана Путица на чело Туристичке организације, Миљан Вуковић на чело Културног центра те Радивој Милић на чело Дома младих.

Скупштина града Требиња усвојила је програме рада јавних установа и предузећа чији је Град Требиње оснивач за 2021. годину.

Скупштина је усвојила и програм рада Аграрног фонда, у којем је наведено да ће акценат активности у 2021. године бити на откупу пољопривредних производа – кроз откупне станице и продајне објекте „Херцеговачке куће“, унапређењу расадничке производње, те развоју различитих програма подршке пољопривредним произвођачима.

У обраћању новинарима, градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да радује што је већина јавних установа испунила повјерене радне задатке и очекивања оснивача, а такав је случај и са Аграрним фондом, који ће, како је додао, и ове године, кроз различите програме подршке, бити на услузи заинтересованим пољопривредним произвођачима.

Он је истакао да је Град Требиње, упркос отежаним условима пословања изазваним пандемијом вируса корона, измирио све буџетске обавезе за 2020. годину.

Донесена је и одлука да се распише јавни оглас за давање у закуп 9 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике Српске путем усменог јавног надметања, а ријеч је парцелама на подручју катастарских општина Врпоље, Чичево и Драчево.

Скупштина је усвојила и одлуку о расписивању јавног конкурса за избор и именовање секретара Скупштине града, те именовала комисија за провођење овог поступка.

Утврђена је и листа стручњака, потенцијалних чланова комисија за пријем службеника у Градску управу.

Скупштина је именовала и чланове комисија за додјелу стипендија, након што је претходно досадашње чланове разријешила дужности.

Скупштине Града Требиња усвојила је данас и одлуку којом је исказано опредјељење а пред ресорним министарством покренута иницијатива о изградњи нове зграде болнице у Требињу.

Овом одлуком Град Требиње преузима и обавезу финансирања трошкова обезбјеђења грађевинског земљишта за нову зграду болнице, накнада по основу  уређења земљишта и ренте, саобраћајног повезивања са главним магистралним путевима, изградње прикључака комуналне инфраструктуре, те израде пратеће документације.

Постојећи просторни капацитети Болнице Требиње, како је образложено, нису довољни нити адекватни за пружање квалитетних здравствених услуга, због чега је Требињу потребан нови и савремен објекат, који ће својим саджајима и капацитетом моћи да одговори потребама регије.

Нови објекат болнице би, како је речено, требало да поред основних некомерцијалних има и додатне комерцијалне, као и образовне садржаје за едукацију специјалистичког кадра.

У данас усвојеној информацији о реализованим пројектима у оквиру програма реконструкције и доградње система водоснабдијевања и канализације у Требињу наведено је да је у периоду од 2014. до 2020. године у водоводну инфраструктуру Требиња – изградњу нових резервоара, пумпних станица и цјевовода – инвестирано 8,5 милиона КМ, од чега су 5,7 милиона кредитна средства Европске инвестиционе банке.

Одлучено је и да се ван снаге стави ранија одлука о начину финансирања набавке рефлектора за стадион „Полице“, јер је, како је образложено, у међувремену УЕФА БиХ исказала спремност за донацију расвијетних тијела, а Влада Српска дала инструкцију свим јединицама локалне самоуправе да у циљу штедње обуставе или преиспитају набавке.

У данас усвојеном информацији о положају и материјалном статусу пензионера наведено је да је социо-екомомски положај наших суграђана треће доби и даље незавидан, да је у евиденцији Фонда ПИО 7.728 корисника прва на пензију, са просјечном пензијом од 431 КМ, те да Град Требиње кроз повећање средстава за удружења и друге начине настоји да помогне најугроженијима из ове популације.

Сједница је завршена након десет часова рада.