10.01.2024.
Dan Republike Srpske proslavljen u Trebinju

Dan Republike Srpske – 9. januar proslavljen je svečano u Trebinju. Ovim povodom je organizovan čitav niz događaja. Obilježavanje je počelo prijemom predstavnika udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata kod gradonačelnika Mirka Ćurića, zatim su uslijedili odavanje pošte i polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, tradicionalna kolona vozila ulicama grada, vatromet sa platoa Hercegovačke Gračanice i koncert sestara Gobović u bašti pod platanima.

„Polaganjem cvijeća odali smo počast svim poginulim borcima, jer da nije bilo njih, ne bi imali Republiku Srpsku. Neka im je vječna slava i hvala. Obaveza svima nama treba da bude da u miru branimo Republiku Srpsku, jer jedino tako možemo ići naprijed“, naveo je Ćurić.

On je napomenuo da je na sastanku sa predstavnicima Udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, upućen i prijedlog za uvođenje obaveznog vojnog roka, budući da to, kako je ocijenio, nedostaje društvu.

SLAVLJENIČKA KOLONA VOZILA

Ulicama Trebinja je prošla tradicionalna kolona automobila okićenih zastavama uz zvuke sirena i na ovaj način obilježen je Dan Republike Srpske.

Svečani defile vozila za 32. rođendan Srpske u Trebinju je već postao tradicija, a i ove godine u koloni koja slavi Republiku bilo je više od stotinu automobila.

Polazak slavljeničke kolone bio je sa platoa bivše kasarne „Vojvoda Luka Vukalović“. Kolona se kretala ulicom Vojvode Stepe Stepanovića do kružnog toka, ulicom majora Milana Tepića, magistralnim putem kroz Zasad polje do raskrsnice za Dražin Do, zatim kroz naselja Mostaći i Zasad, glavnom ulicom i kroz naselja Gorica, Police i Tini i nazad na plato bivše kasarne.

Organizatori svečanog defilea su bili Grad Trebinje i Odjeljenje za boračku i socijalnu zaštitu.

VATROMET SA PLATOA HERCEGOVAČKE GRAČANICE

U čast Dana Republike Srpske i ove godine organizovan je vatromet sa platoa Hercegovačke Gračanice, čime je na simboličan način čestitan 32. rođendan našoj otadžbini.

KONCERT SESTARA GOBOVIĆ

Koncertom sestara Gobović – Marine i Marije, poznatih izvođača tradicionalne muzike, u Trebinju je završeno obilježavanje Dana Republike Srpske.

Svoju energiju i ljubav prema tradicionalnom zvuku prenijele su i na brojne Trebinjce i goste koji su u bašti pod platanima uglas pjevali pjesme, čiji tekstovi podsjećaju na srpsku istoriju i čuvaju je od zaborava.

Trebinjska publika uživala je u predivnim izvođenjima etno pjesmama: „Srbija“, “Ružo rumena“, „Lijepe moje crne oči“, „1389“, „Čije je ono devojče“…