14.12.2023.
Dodijeljeno priznanje Gradu Trebinju u okviru projekta MEG 2

Predstavnici Grada Trebinja, zajedno sa predstavnicima još 30 lokalnih samouprava iz BiH u kojima se realizuje MEG 2 projekat, učestvovali su na konferenciji u Sarajevu tokom koje su razmijenjena iskustva i predstavljene dobre prakse lokalne uprave u BiH, okruženju i zemljama Evropske unije.

Na konferenciji su dodijeljena priznanja u dvije kategorije za osam jedinica lokalne samouprave koje su ostvarile najveći napredak na polju dobre uprave i zaštite životne sredine u prvom ciklusu dodjele grantova.

Gradu Trebinju je dodijeljeno priznanje za osvojeno četvrto mjesto i ostvareni indeks napretka od 55 odsto, koje je u ime Grada preuzela Jelena Kulušić, MEG koordinator.

Uz priznanje za uvođenje novih praksi kojim se povećava efikasnost i efektivnost rada lokalne samouprave, Grad Trebinje je ostvario finansijsku podršku za realizaciju infrastrukturnog projekta u oblasti vodosnabdijevanja u 2023. godini u ukupnom iznosu od 214.000 KM.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao važnost realizovanih aktivnosti na uspostavljanju i primijeni sistema upravljanja rezultatima u radu lokalne uprave.

“Ponosan sam na rezultate koje ostvaruje tim načelnika i uprava kojom rukovodim, a koji su Trebinje pozicionirali u vrh lokalnih uprava sa dobrim praksama”, kazao je Ćurić.

Na konferenciji su sagledani pozitivni efekti implementacije Srednjoročnih akcionih planova (SAP) na unapređenje rezultata lokalne samouprave. Podcrtana je važnost dvosmjerne komunikacije između uprave i građana te promovisan on-line alat koji je odnedavno dostupan i građanima Trebinja – eCitizen (www.citizen.b).

Konferencija je organizovana u okviru Projekta opštinskog ekološkog upravljanja (MEG2) kog zajednički finansiraju Vlada Švajcarske, Švedska, Češke Republike kao i Evropska unija, a provodi Razvojini program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.