Ове године, Свјетски дан срца обиљежава се под мотом „Kористи срце, знај срце“.

Нада Биједић, предсједник Удружења дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње је истакла да су кардиоваскуларне болести убица број један у свијету.

„Kардиоваскуларне болести су водеће по броју оболијевања али и смртности. Овдје смо да скренемо пажњу грађанима на факторе ризика и начине очувања здравља. Да подигнемо свијест људи да се може превентивно утицати и на дијебетес и на кардиоваскуларне болести. На који начин!? Потребно је усвојити здраве стилове живота, а то су: правилна и разноврсна исхрана, потом редовна физичка активност, 30 минута дневно брзог ходања, шетања, пливања, плесања, редовне контроле шећера у крви, масноћа и крвног притиска. Све то наши суграђани имају прилику да бесплатно ураде, сваким радним даном, у просторијама нашег удружења и Савјетовалишту за дијабетес“, каже Биједићева.

Ову акцију подржала је градска управа, те Дом здравља Требиње, Црвени крст Требиње и Центар за социјални рад. Своје вриједности шећера у крви и крвног притиска, провјерио је и први човјек Требиња.

Градоначелник Мирко Ћурић је истакао да је Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица прави примјер како треба да функционише једно удружење.

„  Ми као одговорни грађани, прије свега, а не неко са неке функције, треба да будемо одговорни прво према себи, а онда и према окружењу. Град Требиње је покренуо низ акција у сузбијању дијабетеса, нарочито код дјеце. Kао локална заједница смо покренули иницијативу за подјелу бесплатних апарата за мјерење шећера у крви. Ми ћемо се и у наредном периоду у сарадњи са грађанима трудити да им помогнемо приликом лијечења. Мислим да смо једна од ријетких, ако не и једина локална заједница, која нашим суграђанима, којима је потребно, пружа могућност смјештаја у близини Kлиничког центра Бањалука о трошку града. Наш Дом ученика из Требиња је потписао споразум са Ученичким центром из Београда да, ако неки пацијент не може да се лијечи даље у Републици  Српској, а пребивалиште има у Требињу, те мора да настави лијечење у Београду, само да се јави нашем надлежном одјељењу и има бесплатан смјештај у овом београдском објекту“, навео је градоначелник.

Свјетски дан срца је подсјетник свима широм свијета да воде рачуна о срцу, а први корак је да упознамо своје срце.

Од стања која утичу на срце или крвне судове као што су срчани и мождани удар и срчана инсуфицијенција, годишње у свијету умре 20, 5 милиона људи.