29.08.2023.
Препоруке за унапређeње система управљања чврстим комуналним отпадом у Никшићу и Требињу

У оквиру пројекта Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине у периоду од јануара до маја 2023. заједничким радом експерата на међународном нивоу израђен је документ Препоруке за унапређивање система управљања чврстим комуналним отпадом у Никшићу (ЦГ) и Требињу (БиХ) са циљем да обезбиједи преглед тренутне ситуације када је у питању управљање чврстим отпадом у ове двије земље, са посебним акцентом на поменуте градове, као и да пружи конкретне смјернице за унапређивање стања у овој области.

Препоруке се темеље на полазним информацијама које су обезбијеђене кроз истраживање о структури отпада које је реализовано у оквиру пројекта током сва четири годишња доба у оба циљна града, информацијама које су добијене од стране запослених у релевантним институцијама и органима локалне управе, увиду у стратешке документе, политике и извјештаје у овој области на националном и локалном нивоу, као и на закључцима Међународне конференције на тему Унапређивање система управљања чврстим отпадом која је у оквиру пројекта организована 5. и 6. априла 2023. у Никшићу.

Такође су узети у обзир и закључци са радионица које су са релеватним актерима организоване у обје земље, током марта и априла 2023, као и резултати анкете о нивоу еколошке свијести и навика становништва спроводене такође у обје земље, на почетку и на крају пројекта.

Препоруке потписује проф. др Александра Анић Вучинић, ескперт из Републике Хрватске, професор на Геотехничком факултету у Загребу и предсједница Хрватске удруге господарења отпадом, а израђене су у сарадњи са стручним особљем Центра изврсности за циркуларну економију и климатске промјене са вишегодишњим искуством у области управљања чврстим отпадом, академским звањима из ове области и вишегодишњим академским ангажманом на Факултету техничких наука у Новом Саду, као и са представницима институција и служби из Црне Горе и БиХ.

Како се у Препорукама наводи, на основу анализе постојећег стања управљања отпадом на националном и локалном нивоу, евидентно је да постоји потреба за побољшањем на путу до стварања интегрисаног система управљања отпадом у складу са основним принципима циркуларне економије.

Прије свега, неопходно је увести савремене мјере управљања генерисаним количинама отпада, кроз различите облике сепарације, рециклаже, третмана и других облика искоришћења отпада, при чему је неопходно водити рачуна о односу утицаја на животну средину и трошкова таквих поступака.

При том међу главним Препорукама истичу се:

1. Техничко-инфраструктурне препоруке – гдје се детаљно објашњава како је у циљу ефикаснијег управљања отпадом, неопходно улагање у развој инфраструктуре, укључујући изградњу савремених постројења за третман и рециклажу отпада.

2. Институционално-законодавне препоруке – које указују на то како обезбиједити стриктну примјену закона о управљању отпадом да би се осигурала одговорност и казниле неправилности.

3. Препоруке у циљу подизања јавне свијести и значаја правилног управљања отпадом – које указују на то шта је кључно за успјешан систем уз обавезу да би кампање едукације о рециклажи и смањењу генерисања отпада требале бити приоритет.

4. Економско-финансијске препоруке – које указују на финансијске и економске инструменте који могу бити ефикасно средство у превенцији, минимизирању и добром управљању отпадом.

Пројекат Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине финансира Европска унија посредством Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020. Пројекат спроводи ФОРС Монтенегро у партнерству са Комуналним предузећем из Никшића и Градом Требињем.

Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине