Према ријечима градоначелника Мирка Ћурића, опрема се састоји од 30 комплета за гашење шумских пожара, заједно са радним униформама.

„Припадници добровољних ватрогасних друштава су на терену током цијеле године – било да је у питању гашење пожара, чишћење путева и било који вид подршке становништву. Веома је битно да су припадници добровољних друштава већ добили потребне сертификате за гашење пожара у затвореном и отвореном простору“, истакао је градоначелник Ћурић

„Град Требиње у овом пројекту учествује од 2019. године, а за нашу локалну заједницу важно је неколико компоненти – набавка опреме за спасилачке јединице, грађевински радови на Ватрогасном дому, као и функционисање платформе која окупља представнике надлежних институција из области смањења катастрофа, а оно што је наша обавеза је да се чланови платформе састају два пута годишње. Такође, оно што је за нас важно  је да ће одређене препоруке које смо добили кроз овај програм бити уврштене у Стратегију развоја Града Требиња 2018 -2027.“, рекао је Дражен Бошковић,  координатор на пројекту и замјеник градоначелника Града Требиња.

Kомандир Добровољног ватрогасног друштва Ластва Милош Вучуревић рекао је да су добра обука и опрема у њиховом позиву најзначајније ставке.

“Иако је сваки вид опреме добродошао и вриједи, ми сада имамо довољно опреме, имамо равноправан третман са требињским ватрогасцима и помоћ од Градске управе, тако да можемо рећи да смо спремно ушли у противпожарну сезону”, казао је Вучуревић.

И командир Ватрогасне јединице Требиње Здравко Kашиковић тврди да су добро обучени  и имају довољно опреме, али им за сада и вријеме иде на руку, па немају већих интервенција.

“Свакако да су нам и ова, као и остале донације, итекако добро дошле, али је можда и значајније што друштва међусобно добро сарађују, као и јединице локалне, републичке и ХЕТ-ове Цивилне заштите, те Хеликоптерски сервис РС, а сви ми смо заједно у оквиру овог пројекта имали и посебну обуку, са посебним сертификатима ватрогасаца-спасилаца, тако да смо спремни за ову љетну сезону која нам је до сада ишла на руку”, каже Kашиковић.

Он напомиње да ће средином јула и недовршени дио Ватрогасног дома у Требињу, финансиран добрим дијелом и у оквиру овог пројекта, бити завршен.