06.07.2023.
150 година од смрти и 200 година од рођења Луке Вукаловића

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Скупштине града Драгослав Бањак положили су цвијеће на споменик херцеговачком војводи Луки Вукаловићу, који се налази у непосредној близини Каменог моста, у улици која носи назив управо по овом војсковођи из друге половине 19. вијека.

Ћурић је рекао да се у 2023. години обиљежава 150 година од смрти и 200 година од рођења Луке Вукаловића, који је предводио устанак народа Херцеговине против Турака од 1852. до 1863. године.

“Лука Вукаловић је преминуо 6. јула 1873. године у тадашњој царској Русији. Његов гроб је пронађен 2015. године и на иницијативу Града покренута је процедура за пренос његових земних остатака у родне Зупце, што је била и његова жеља”, навео је Ћурић.

Он је истакао да је значај јуначког подвига Луке Вукаловића немјерљив, посебно ако се узме у обзир тренутак када је подигао устанак, окупио народ и почео борбу за слободу отаџбине од турског окупатора.

“Зато војводу Луку историја препознаје као једну од најзначајнијих личности међу Србима у другој половини 19. вијека”, навео је Ћурић.