13.04.2023.
Град Требиње стипендира успјешне студенте и ђаке генерације

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић потписао је данас уговоре о стипендирању са 10 успјешних студената и три студента који су током средњошколског образовања стекли диплому “ђак генерације” за школску 2021/22.

Укупна вриједност пројекта је око 30.000 КМ.

Ћурић каже да су ови студенти заслужили стипендије и да је по први пут град Требиње увео два нова програма стипендирања.

„По 250 КМ добило је 10 најбољих студената са највећим просјеком и три студента по 200 КМ који су били ђаци генерације. Стипендије ће добијати 10 мјесеци, а услов је био да студирају на државном факултету и да им је мјесто пребивалишта Требиње“, навео је Ћурић.

Он је додао да је ово инвестиција, јер свршени студенти са високим просјеком су неопходни Требињу и Републици Српској.

„У разговору са њима, сви имају жељу да се врате у свој град, али предуслов је запослење. Циљ нам је да у наредном периоду компаније из ИТ сектора доведемо у Требиње, да им понудимо одличне услове, како би отворили што више радних мјеста“, рекао је Ћурић.

Лука Сушић, студент друге године Електротехничког факултета из Београда каже да је за похвалу што град Требиње на овај начин подржава своје студенте, јер већина студира ван свог града.

„Ово је и за нас додатна мотивација, али и доказ да град ослушкује потребе младих и да ће да води бригу о нама и у будућности и да након завршеног факултета можемо да се вратимо у своју средину и да је учинимо много бољом“, навео је Сушић.

Ивана Кашиковић, студент четврте године Софтверско инжењерство и информационе технологије на Универзитету у Новом Саду, која има просјек 9,7, захвална је граду на стипендији, која ће јој много значити.

„Хвала граду што нам је велика подршка и много значи кад неко цијени наш труд, рад и залагање. Од прве године примам стипендију града Требиња. У плану је да упишем мастер, а у будућности то би била лијепа идеја да се вратим у Требиње“, истакла је Кашиковић.