14.02.2023.
Обиљежен Дан борца Републике Српске

Полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња у Одбрамбено-отаџбинском рату данас је обиљежен 14. фебруар, Дан борца Републике Српске.

Цвијеће су положиле делегације Борачке организације и Града Требиња.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да треба да се сјећамо оних који су своје животе положили за Републику Српску.

„Знамо и свјесни смо тога да требамо направити што боље услове и за дјецу погинулих бораца, ратне-војне инвалиде, демобилисане борце и чињеница је да нису сви ситурани како би требало и како ми очекујемо, али сходно могућностима трудимо се да чим прије свима изађемо у сусрет. Хвала свима који су дали живот, али хвала и свим борцима Требињске и Херцеговачке бригаде који су нам омогућили да данас радимо у слободи. Као што сам и раније говорио, у рату се стварала и бранила Република Српска а у миру је требамо бранити тако што ћемо је развијати, тако да сваки дан буде снажније и Требиње и Република Српска и да размишљамо о будућности и генерацијама које долазе“, рекао је Ћурић.

Начелник Одјељења за борачку и социјалну заштиту Града Требиња Миодраг Новокмет истиче да је питање запослења једно од основних егзистенцијалних питања, те да Градска управа у сарадњи са Одјељењем предузима све мјере како би се ријешило питање запослења дјеце погинулих бораца.

„Ова активност је жива материја и она је стална и трајна категорија. Кроз евиденцију овог Одјељења од краја рата прошло је 414 лица из категорије дјеце погинулих бораца. У марту прошле године, са Градском борачком организацијом смо сравнили спискове незапослене дјеце погинулих бораца и тада их је било 47. Наредних дана пријавило се још троје њих, да би у септембру остало 37 незапослених. Како је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите спровело додјелу новчане накнаде незапосленој дјеци погинулих бораца у износу од 1.000 марака, у новембру се на Заводу за запошљавање водило 65 лица из те категорије. На данашњи дан на бироу их је 48“, појашњава Новокмет.

Осим запослења, додаје, Градска управа и Одјељење за борачку и социјалну заштиту овим категоријама омогућава и кориштење средстава подршке кроз субвенције за самозапошљавање.

„Током прошле године, неповратну субвенцију у износу од 20.000 марака узела су два лица из ове категорије. Програм самозапошљавања и запошљавања својим средствима подржава и Влада РС, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите тако да очекујемо да ће и ове године одређени програми бити активни. Ми ћемо овом проблему и у наредном периоду дати посебан значај и предузећемо све мјере, како бисмо број незапослене дјеце погинулих бораца свели на минимум, односно у идеалним условима да такве незапослене дјеце не буде“, рекао је Новокмет.

Он је додао да, што се тиче незапослених демобилисаних бораца, сваког мјесеца проводе ажурирање података у сарадњи са Заводом за запошљавање.

„Почетком фебруара ове године, на бироу је било 251 лице из ове категорије. Напоменуо бих да се током претходне и ове године на биро пријавило 61 лице из категорије незапослених демобилисаних бораца“, каже начелник Одјељења за борачку и социјалну заштиту Града Требиња.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на самом крају рата ВРС бројала 210.000 мобилисаних бораца.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца, од чега је за РС животе дало 211 припадника Требињске бригаде.