26.12.2022.
Стипендије за 121 ученике основних школа са села

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић потписао је данас уговоре о стипендирању ученика основних школа  на селу.  Овај програма проводи се већ шесту годину,  из градског буџета је издвојено око 82 хиљаде КМ, а на јавни позив пријављен је 121 основац.

Висина мјесечне стипендије је од 75 до 125 КМ,  зависно да ли су родитељи школараца запослени или не, а помоћ се исплаћује девет мјесеци.

„Дајемо подршку родитељим и не желимо да се ниједна школа на селу угаси. Према информацијама са којима располажемо, успјевамо да задржимо број дјеце у руралним подручјима који је био и раније, што је оптимистично, с обзиром  да се сваке године гасе подручна одјељења  у РС и у региону“, истакао је Ћурић.

Он је додао да су становници Дражин Дола покренули иницијативу да се у овој школи изводи и настава од 6. до 9. разреда, те да ће градска управа  урадити све да се то оствари и да се повећа и број основаца који ће похађати ту школу.

Двоје дјеце Зорана Којовића похађа школу у  Дражин Долу , а он каже да стипендија значи много родитељима , а овакву помоћ његова дјеца примају већ неколико година.

„Задовољни смо и наставом у школи у Дражин Долу, а ако буде дјеце, планирано је да се организује и настава од 6. до 9. разреда“, истиче он.

„Ова помоћ много  значи дјеци из руралних подручја. Новац, углавном користимо да одвозимо и довозимо дјецу до школе, за уџбенике и школски прибор…“, каже Велезар Паранос, чије је дијете основац у школи у  Ластви.

Миливоје Глоговац, чије дијете похаћа основну школу у Љубомиру,  наводи да много значи новац који градска управа одвоји за дјецу на селу.

„Било је и прије дјеце на селу и власти, али никад нисмо добијали овакву помоћ“,истиче он.

У Требињу раде четири подручна одјељења основних школа;  у Петровом Пољу, Ластви, Љубомиру  и Дражин Долу.