12.11.2022.
Одржане радионице на тему Регулаторни оквир за управљање и располагање имовином ЈЛС – пројекат ПИПЛС

Пројекат унапређења ефикасности локалних услуга (ПИПЛС) у БиХ настоји помоћи локалним самоуправама да повећају ниво транспарентности и одговорности приликом управљања јавним добрима, осигурају додатне приходе те унаприједе пружање услуга. За успоставу савременог система за стратешко управљање јавном имовином неопходно је јачање капацитета упосленика јединица локалне самоуправе у области управљања јавном имовином на локалном нивоу.
ПИПЛС пројекат има за циљ унаприједити приступ кључним јавним услугама кроз боље управљање и повећање улагања у локалну инфраструктуру. Пројекат је трогодишња иницијатива (2021.-2023.) коју примарно финансира Шведска, а суфинансира и проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у сарадњи са јединицама локалне самоуправе.

Дубинска анализа начина располагања имовином, рјешавања спорних предмета, те статуса имовинско-правних и рачуноводствених евиденција и капацитета за системско управљање имовином указала је на потребу организовања додатних прилика за учење и размјену искустава, у облику интерактивних радионица које омогућавају да се стекне једнак ниво разумијевања појединих појмова, размијењивање искуства, разматрање проблема и изазова и упознавање са примјерима добре праксе у управљању имовином на локалном нивоу.
С тим у вези, радници градске управе присуствовали су радионици у организацији УНДП ПИПЛС пројекта на тему Регулаторни оквир за управљање и располагање имовином ЈЛС – правни, финансијски и књиговодствени аспекти (модул 1 и модул 2). Обуке су провели консултати/предавачи конзорција ДЦГ-ЦЕДЕС.

Сврха радионице је унапређење капацитета 18 партнерских ЈЛС, у области управљања и располагања имовином ЈЛС (становима, пословним простором, гаражама и грађевинским земљиштем), са фокусом на практичну примјену законског оквира у БиХ, представљање савременог приступа, трендова, метода и практичних инструмената за управљање имовином ЈЛС, разматрање проблема и изазова, те примјера добре праксе и размјена досадашњих искустава ЈЛС у овој области.