18.11.2022.
Одржана завршна вјежба пројекта „Flood and Fire“ – Сарадња ојачала спасилачке капацитете Херцег Новог, Конавала, Требиња и Равног

Ватрогасци и спасиоци из Херцег Новог, Конавала, Требиња и Равног успјешно су извели теренску вјежбу спасавања из поплава, која је организована у оквиру прекограничног пројекта „Flood & Fire“. У завршној вјежби учествовало је 60 представника служби заштите и спасавања из четири партнерска града, хеликоптерске јединице војске Црне Горе, Комуналне полиције Херцег Нови, Планинарског клуба „Субра“, новског предузећа „Чистоћа“, Црвеног крста Црне Горе и санитет Института “Др Симо Милошевић” Игало.

Учесници вјежбе су на дијелу ријеке Суторине показали вјежбу спасавања људских живота и имовине у случају поплаве.

Након вјежбе, предсједници све четири локалне самоуправе потписали су Меморандум о разумијевању, са циљем да владама све три државе упуте иницијативу за поједностављење формалности и омогућавање лакшег преласка граница у ванредним околностима.

„Упутили смо иницијативу да возила служби општина Конавле, Требиње, Равно и Херцег Нови међуграничне прелазе пролазе доста једноставније него што је то било до сада. Надам се да ће та наша иницијатива уродити плодом јер мислим да у тим ситуацијама морамо да будемо јединствени и да се далеко брже реагује, како би се спасили животи и имовина“, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

Тродневна теоријско-практична вјежба спасавања у Херцег Новом била је уједно и завршна, а претходно су у другим партнерским општинама организоване вјежбе спасавања из пожара.

Пројекат „Flood & Fire“ подразумијева и набавку вриједне опреме за реаговање у случајевима пожара и поплава, као и успостављање заједничког комуникационог центра који је још један корак ка бржем реаговању у ванредним ситуацијама, навео је пројект менаџер за Херцег Нови, Јован Суботић.

„Оно што нас очекује у будућности, поготово потенцијалним уласком у ЕУ, јесу већа средства и чешћи пројекти кроз које граду можемо да донесемо много тога што нам недостаје, а нисмо у прилици да обезбиједимо кроз редовно пословање“, истакао је Суботић.

Мариана Чупић Јовановски из Општине Конавала казала је да вјежба одржана у Херцег Новом представља круну свих активности у оквиру пројекта, похвалила организациони тим и све учеснике.

„Истакла бих као највећу вриједност пројекта, осим опреме која се добија, везивање између пројектних партнера и припадника ватрогасних служби“, поручила је Чупић Јовановски.

Дражен Бошковић из Града Требиња рекао је да су пројектни партнери вјежбом доказали да заједнички могу одрадити много тога. Како је навео, овакве вјежбе треба организовати што чешће на различитим локацијама јер оне оснажују службе и повећавају повјерење локалног становништва и туриста.

Бошковић је истакао и значај који јачање система заштите и спасавања има за развој туризма и пољопривреде, као области које су изразито повезане са ризицима од природних катастрофа.

„Мислим да је прави тренутак да сви заједнички, снажно дјелујемо да се донесу политике, стратегије и мјере које ће утицати да можемо у прекограничном подручју брже да реагујемо у ситуацијама изазваним природним катастрофама или људским фактором, а како би смањили штетне посљедице за локално становништво, имовину и све оне који долазе у наше локалне заједнице“, рекао је Бошковић.

„Данас, гледајући ову вјежбу, схватио сам стварно колика је вриједност, не само опреме, него искуства које добијамо. Имати прилику да се све ово на једном мјесту догађа јесте једна едукација која се не може платити. Хвала водећем партнеру Херцег Новом на труду да све буде достојанствено, тако да можемо већ сада са поносом рећи да смо успјели са овим пројектом“, поручио је Јосип Рагуж из Општине Равно.

Рагуж је изразио очекивање да ће тимови четири општине наставити да раде заједно.

Пројекат “Flood&Fire Interreg Croatia, Bosnia and Herzegovina”, Montenegro 2014 /2020 одобрен је у оквиру позива ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора. Укупна вриједност пројекта је 1,8 милиона еура, од којих је буџет за Херцег Нови 600.000 еура, а финансирање Европска уније одобрено је у висини 85% вриједности пројекта.