14.11.2022.
Градоначелник Ћурић контролисао шећер – Град подржава дјецу и омладину обољелу од дијабетеса

Мјерењем шећера у крви заинтересованим грађанима на Тргу слободе, Удружење дијабетичара и осталих заинтересованих лица Требиње завршено је обиљежавање Свјетског дана дијабетеса,  које је организовано у сарадњи са Домом здравља и основним школама Требиње уз подршку Града Требиња.

Како каже Нада Биједић, предсједник Удружења дијабетичара, на овај начин желе да скрену пажњу на све већи број обољелих од ове болести, а у новембру је организовано више активности у цијелој регији источне Херцеговине.

„У биоскопској сали Културног центра Требиње јуче је приказана пројекција документарног филма „Вожња за живот“, који даје увид у животе особа које живе са дијабетесом и професионално се баве спортом, док је синоћ у великој сали ХЕТ-а одржано предавање и презентација на тему „Сензори-системи за безболно, континуирано мјерење глукозе“, гдје су еминененти стручњаци презентовали на тему сензора- система за континуирано мјерење глукозе“, истакла је Нада Биједић, предсједник Удружења дијабетичара Требиње.

Требињски крос против дијабетеса који је био планиран за данас је одложен је због кише.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и ове године је био један од наших суграђана коме је контролисан ниво шећера у крви. Каже да је превенција најважнија како би се правовремено реаговало код евентулане појаве дијабетеса.

“Све већи број млађих људи и дјеце има дијабетес. Град у складу са својим могућностим помаже дјеци и омладини обољелој од дијабетеса тип 1. Лијечење од дијабетеса је веома скупо и Град је у овој години издвојио средства за подршку дјеци и омладини до 26 година, којима мјесечно исплаћујемо по 160 КМ, како бисмо им колико-толико олакшали борбу и подржали њихову храброст и одлучност”, поручио је Ћурић.

Он је истакао да ће се овај вид подршке наставити и у наредном периоду, позивајући адолесценте да на годишњем нивоу контролишу дијабетес.