09.11.2022.
Обиљежавање Дана примирја у Првом свјетском рату 11. новембра на Тргу слободе

Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са сједиштем у Требињу има част да обавијести грађане и медије у Републици Српској, Босни и Херцеговини, да ће 11. новембра 2022. године у 11.00 часова, шеф Конзуларне канцеларије Требиње Мирослав Марковић заједно са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, поводом обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату, положити вијенац на Споменик ослободиоцима Требиња 1914-1918 на Тргу слободе, у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима.

Улога Србије у Првом свјетском рату, који је започео нападом Аустроугарске на Србију, као и њена огромна жртва (1.248.136 погинулих или 28% укупног становништва, 52% мушког репродуктивног становништва, 63% војне ефективе), били су од изузетног значаја за окончање најразорнијег рата свјетских размјера.

Поводом обиљежавања годишњице потписивања примирја Дан у Првом свјетском рату, овај датум се у Републици Србији обиљежава као државни празник, почев од 2011. године. На тај дан, као и у недјељи која претходи обиљежавању Дана примирја, грађани Србије на реверима истичу значку која симоболизује побједу у Великом рату – Наталијину рамонду. Цвијет Наталијина рамонда  је одабран у знак сјећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог свјетског рата уздигла и наставила свој пут којим и данас успјешно гради позицију водеће земље у региону.

Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са сједиштем у Требињу користи ову прилику да позове представнике медија и заинтересоване грађане, да у петак 11. новембра 2022. године, у 11.00 часова, присуствују полагању вијенаца на на Споменик ослободиоцама Требиња 1914-1918 на Тргу слободе.