26.10.2022.
Уручени сертификати за бољи рад јединица локалне самоуправе и организација цивилног друштва

У Требињу је данас завршена обука и уручени сертификати учесницима завршног циклуса тренинга Академије за лидере за 60 представника јединица локалне самоуправе и организација цивилног друштва из 12 општина, градова БиХ.

Академија је организована у оквиру пројекта ”Јачање локалног учешћа и сарадње кроз партнерство јавних власти и организација цивилног друштва у БиХ – ЛИНК за сарадњу”.

Вриједност пројекта је преко 1.000.000 КМ, а финансира се средствима Европске уније.

Џенана Дедић, представник Агенције локалне демократије Мостар, која је носилац пројекта, каже да су теме обука биле лидерство, менаџмент, тимски рад и учешће грађана у процесима у одлучивања.

„Локалне самоуправе из Берковића, Јабланице, Костајнице, Маглаја, Мостара, Невесиња, Новог Града, Приједора, Равног, Требиња, Завидовића и Жепча размијенили су постојеће праксе својих институција и организација, детектовали мањкавости рада, те на основу наученог покушали наћи моделе за побољшање истог. Циљ овог пројекта је изградња капацитета локалних власти и цивилног друштва и њихова заједничка сарадња у креирању бољих локалних заједница“, истакла је Дедић.

Сертификате учесницима овог пројекта уручио је Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требињa, који је рекао да пројекат има за циљ јачање капацитета представника локалних власти и организација цивилног друштва.

„Сврха пројекта је да би се постигла што боља сарадња између јединица локалних самоуправа и организација цивилног друштва за адекватно препознавање проблема и заједничко креирање што бољих рјешења. Кроз ове тренинге, радионице је сигурно постигнут добар ефекат и тек треба да у наредном периоду очекујемо праве резултате“, навео је Бошковић.

Идриз Алихоџић, помоћник градоначелника Завидовића и један од учесника Академије, истакао је да су имали прилику да размијене искуства о функционисању локалних самоуправа у БиХ, те да ће настојати да на основу стеченог знања унаприједе рад локалне заједнице.

Пројекат се реализује од 1. јануара 2020. године, а биће завршен до 31. децембра 2023. године.