04.07.2022.
Градоначелник организовао пријем за гуслара Југослава Илића и представнике Гусларског друштва “Војвода Недељко Видаковић”

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уприличио је данас пријем за Југослава Илића, требињског гуслара који је на 28. Сабору гуслара у Бања Луци освојио прво мјесто. Пријему у Градској управи присуствовали су и представници Гусларског друштва “Војвода Недељко Видаковић”.

Ћурић је истакао да је ово признање од великог значаја за Требиње и Херцеговину, јер Илић и његово гусларско друштво чувају српску традицију и преносе је на млађе нараштаје.

„Град Требиње ће увијек подржавати сва културно-умјетничка друштва и удружења која имају велики значај у очувању српске традиције и културе. Када добијете овакав добар резултат све је оправдано и у наредном периоду пружићемо што већу подршку“, рекао је Ћурић.

Илић је у изјави за медије рекао да је конкуренција у Бања Луци била велика будући да је такмичење ове године окупило 45 гуслара из различитих крајева Републике Српске.

“Сретан сам што сам донио пехар у Требиње. Чувени гуслар и вишеструки првак Југославије у гуслању Коста Плакаловић додијелио ми је најбоље оцјене у оквиру обје вечери такмичења. То ми је велико задовољство. Иако сам и раније освајао различите титуле, ова ми је ипак посебна”, рекао је Илић.

Он је данас најавио и учешће на Савезном фестивалу гуслара који ће бити одржан у Вишеграду, а окупиће најбоље гусларе из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Предсједник Скупштине гусларског друштва “Војвода Недељко Видаковић” Сладо Нинковић осврнуо се на феномен гусала истичући да овај инструмент представља важан дио српског идентитета.

Нинковић је рекао да га посебно радује то што представници локалне власти имају разумијевања за гусларска друштва те што су власти пружиле велику подршку у раду њиховог друштва.