18.08.2020.
Почеле преображенске свечаности – Сајам меда и вина и изложбе у част крсне славе

Сајмом меда и вина који је данас послијеподне отворен у градском парку почеле су, Преображенске свечаности, поводом светог Преображења Господњег, славе града и Саборног храма.

У Требиње су стигли излагачи из Херцеговине, са Романије и из Крагујевца.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је поручио да је у овој ситуацији изазваној епидемијом вируса корона најбитније да се манифестација не прекида.

„У свим приликама је најважније да будемо заједно, да будемо сложни. Наши произвођачи меда и вина су препознатљиви у цијелом свијету и надам се да ће убудуће овај сајам бити још бројнији“, истакао је он.

Организатори Сајма меда и вина су „Аграрни фонд“ и Град Требиње.

Преображенске свечаности у Требињу вечерас су настављене отварањем двије изложбе и то изложбе фотографија Јована Видаковића у Културном центру и изложбе слика Милорада Ћоровића у Музеју Херцеговине.

Видаковићеве фотографије настале су у оквиру пројекта “Живот на граници БиХ/ЦГ-Старе стазе безвременог насљеђа и традиције”, а обухватиле су културно-историјско благо у четири града – Требињу, Билећи, Плужинама и Никшићу.

Видаковић је истакао да су изложене 34 фотографије.

Изложбу је отворио предсједник Скупштине Града Драгослав Бањак.

У Музеју Херцеговине прикказане су слике професора Милорада Ћоровића поводом десет година од његове смрти и 25 година од оснивања Академије ликовних умјетности.

Замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић истакла је да је Ћоровић, осим оснивања требињске Адемије, успио и да направи основ за стварање младих професора

“Одласком са животне сцене Ћоровић није нестао, јер је он је опусом ликовних дјела иза себе побољшао наш универзум и за себе обезбиједио незаборав”, истакла је Скочајићева.

Декан АЛУ Веселин Брковић је рекао да је Милорад Ћоровић био први декан Академије и дуго времена и једини професор.

Брковић је био студент академика Ћоровића, а након тога дуго времена и његов сарадник и упознат је са многим појединостима из његовог сликаровог живота и рада.

“Нама остаје да чувамо успомене на наше учитеље и да наставимо наш заједнички задатак да посвећеним и стручним радом допринесемо једног система вриједности који ће омогућити бољи животни амбијент у нашем граду и Републици Српској”, рекао је Брковић.

Изложба је отворена до 18. септембра.