14.06.2022.
Чланови друштава добровољних давалаца крви на пријему код градоначелника

Поводом Свјетског дана добровољног давалаштва крви, Градоначелник Требиња Мирко Ћурић организовао је пријем за чланове Друштва добровољних давалаца крви Града Требиња, као и чланове друштава из Републике Србије и Црне Горе.

Начелник Службе за трансфузијску медицину Требиње Драган Шаренац захвалио се свим даваоцима у Требињу и региону, Градској управи и руководствима установа и предузећа на подршци, истичући да је до сада у Требињу увијек било довољно јединица драгоцијене течности те да нико није изгубио живот због недостатка исте.

Шаренац је напоменуо  да се у овој години биљежи значајан пораст давалаштва у односу на претходне двије године, међутим истиче и да су посљедње двије године обиљежене већом потрошњом крви.

Честитајући Међународни дан добровољног давалаштва крви, градоначелник Ћурић се захвалио свим даваоцима на подручју Требиња, као и добровољним даваоцима из региона који су и ове године дошли  да са даваоцима из Требиња обиљеже овај значајан датум. Ћурић је рекао да је поносан што Требиње има дугу традицију давалаштва крви.

“Ово је једно велико и хумано дјело и уједно порука свим младим људима да се укључе у акције давалаштва  јер су то племенита дјела којима спашавамо животе и која остају иза нас,” казао је градоначелник.

У име Друштва добровољних давалаца крви из Требиња, Бранислав Шпуран захвалио се градоначелнику на данашњем пријему, истичући да је циљ требињског друштва да увијек обезбиједе довољан број доза драгоцијене течности.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви из Подгорице Вукота Јашевић рекао је да чланови овога удружења традиционално обиљежавају Свјетски дан давалаштва са пријатељима из Требиња, те да је сарадња између два друштва добра.

Испред Друштва давалаца крви из Крагујевца Драган Продановић рекао је да сарадња са даваоцима из Требиња траје преко петнаест година.

“Служимо да помогнемо унесрећенима на територији цијеле Србије, као што и ви овдје помажете нама. Ово је једна хумана мисија и надам се да ће да траје још дуго година”, закључио је Продановић.

Након пријема у Градској управи, добровољни даваоци, градоначелник и директори Болнице и Дома здравља Требиње положили су цвијеће на споменик погинулим и преминулим даваоцима крви испред Болнице Требиње.