07.06.2022.
Акцијом чишћења у Требињу обиљежен Дан заштите животне средине

Град Требиње и ЈУ „Екологија и безбједност” су у склопу обиљежавања Међународног дана заштите животне средине данас провели акцију чишћења и уређења града. У акцији су учествовале надлежне службе, комунално предузеће, добровољна ватрогасна друштва, као и остале установе, организације и појединци.

Свјетски дан заштите животне средине обиљежава се у више од 100 земаља широм свијета, те се симболично организује на годишњицу одржавања Конференције УН-а у Штокхолму (1972) посвећене животној средини, на којој је усвојен Програм заштите животне средине Уједињених нација (УНЕП). Тога дана људи широм планете уједињено дјелују како би обезбиједили чистију, зеленију и сјајнију будућност за себе и будуће генерације.

Тематске прославе Свјетског дана заштите животне средине су до сада укључивале иницијативе за заштиту земље, воде, озонског омотача, спријечавање неповољних климатских промјена, ширење пустиња и подршку одрживом развоју. Обиљежавања широм свијета укључују и уличне скупове, бициклистичке трке, концерте са позитивним порукама о заштити животне средине, садњу дрвећа, рециклирање, чишћење, итд.

Сваке године домаћин Свјетског дана заштите животне средине је друга земља у којој се одржавају званичне прославе. Под тематском слоганом “Само једна земља”, овогодишњи домаћин је Шведска, а акценат је стављен на одрживи живот у складу с природом. Иначе, година 2022. је и историјска прекретница за глобалну еколошку заједницу, јер се ове године обиљежава 50 година од Конференције Уједињених нација о људској средини, која се сматра првим међународним састанком на ову тему.

Овај текст је припремљен у оквиру пројекта Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине који има за циљ јачање капацитета институција које се баве заштитом животне средине и информисање становништва о значају унапређења система управљања чврстим отпадом и усклађивања са стандардима Европске уније у овој области. Пројекат финансира Европска унија посредством Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020,  а у Босни и Херцеговини га суфинансира  Град Требиње. Пројекат се спроводи у партнерству са ФОРС Монтенегром и  Комуналним предузећем из Никшића.