03.06.2022.
Ћурић, Додик, Шеранић, Пешко – У септембру почиње изградња нове болнице, биће најсавременија у региону

Изградња нове болнице у Требињу почеће у септембру ове године, на локацији старог воћњака у Придворцима, а кроз ребаланс буџета Републике Српске већ су предвиђена средства за радове предвиђене у овој години, поручено је након радног састанка градоначелника Мирка Ћурића са српским чланом Предсједништва Милорадом Додиком, министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем и шефом Радне групе за овај пројекат професором др Предрагом Пешком.

Додик је рекао да ће до краја августа бити обезбијеђене дозволе за припремне радове, те да ће се завршити техничка документација, што ће бити довољно да у септембру почну радови на овом и те како важном пројекту за Требиње и цијелу Херцеговину.

“Након израде техничке документације биће позната вриједност пројекта, након чега ће бити расписан и јавни тендер за избор извођача радова који ће, по раније рађеним моделима ‘кључ у руке’, бити тај који треба да обезбиједи и опремање болнице”, навео је Додик.

Он је истакао је план да инвестиција буде вриједна до 100.000.000 КМ, а да ће предвиђени рок радова бити до 56 мјесеци.

Додик је казао и да су ријешени имовинско-правни односи на предвиђеној локацији гдје ће се градити нова болница.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да ће нова болница задовољити све потребе не само нашег града, већ и цијеле регије.

“Биће то регионална болница са најсавременијом опремом”, навео је Ћурић.

Он је казао да је постигнут договор да Влада Републике Српске финансира изградњу болнице, њено опремање и комуналну инфраструктуру, док ће Град и Влада са по 50 одсто финансирати приступне саобраћајнице и околно уређење.

Професор др Предраг Пешко навео је да је веома поносан што овај пројекат постаје стварност, послије три године колико се о њему већ говори.

Пешко је казао да ће ова болница бити најсавременија у Републици Српској, те да је импресиониран идејним рјешењем које је представљено свим учесницима радног састанка.

“Већ припремамо и млади кадар који ће бити окосница будуће болнице уз постојећи кадар који већ ради. Драго ми је што је господин Додик данас у Требињу јер је он главни човјек који је од самог почетка подржао ову идеју”, навео је Пешко.

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић казао је да ће будућа болница имати око 17.500 м2, 490 паркинг мјеста, 223 кревета, ангио-салу, дијагностички и поликлинички блок, стационаре.

“Изградњом ове болнице у Требињу ће бити једна врхунска установа. Циљ је да ово буде болница цијеле регије која ће моћи да парира на међународном нивоу у овом подручју”, навео је Шеранић.

Радном састанку у Требињу присуствовали су, између осталих, и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, правобранилац Српске Милимир Говедароца, представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и управе Болнице Требиње.