09.05.2022.
У Требињу обиљежен Дан побједе над фашизмом

Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом делегације Града Требиња, градског одбора СУБНОР-а и Социјалистичке партије положиле су данас цвијеће на споменик палим борцима у борби против фашизма 1941-1945. у градском парку.

Дражен Бошковић, замјеник градоначелника Требиња је истакао да је 9. мај сјећање на све жртве које су се догодиле у борби против фашизма, сјећање на борце који су своје животе дали за мир, слободу и касније за напредак и просперитет, као и за све невине жртве које су страдале у Другом свјетском рату.

„Изузетно је важно да се сваке године окупљамо на овај датум, али да не остане само на том сјећању. Сви треба да се трудимо да сваки дан промовишемо мир, толеранцију, разумјевање и прије свега младе људе да упућујемо и упознајемо на који начин да се заједнички боримо да чувамо мир, јер мир нема алтернативу. И сва ова дешавања широм свијета из којих могу да протекну неке ружне ствари, треба да их заједничким дјеловањем спречавамо, да се трудимо да нађемо заједничи језик, а никако да идемо у правцу која су се десила од 1941-1945. године. Морамо да шаљемо поруку да једино конитинуитет мира може допринијети просперитету, расту и развоју, а све супротно од тога води нас далеко уназад и бојим се да би то имало несагледиве посљедице на цијело човјечанство“, навео је Бошковић.

Рајко Ћапин, предсједник требињског СУБНОР-а је подсјетио да је побједа у Другом свјетском рату највећа тековина антифашистичке борбе, којом су створена два основна предуслова за достојан живот човјека, а то су мир и слобода.

„То су и два основна постулата антифашизма, уз међусобно уважавање, толеранцију, равноправност међу људима без обзира на пол, вјеру и нацију. И то је нешто што нас обавезује да у наредном периоду преносимо младим нараштајима и да не дозволимо да ни у једном моменту завлада говор мржње, што би довело до сукоба које нико не жели, али могу да буду изазвани клицом недобронамјерности“, рекао је Ћапин.

Обиљежавању Дана побједе над фашизмом у градском парку, присуствовали су данас потомци палих бораца НОР-а и фашистичког терора и представници друштвено-политичког живота нашег града.