01.03.2022.
Показном вјежбом „Штит 2022“ обиљежен Међународни дан Цивилне заштите

Припадници Републичке управе Цивилне заштите данас су у Требињу извели показну вјежбу “Штит 2022” поводом Међународног дана Цивилне заштите, у оквиру које су показали опремљеност у случају елементарне непогоде или природне катастрофе.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су припадници система заштите и спасавања Републике Српске 24 часа на располагању грађанима у таквим ситуацијама.

Он је навео да су показали спасавање у води и из воде, активности ватрогасно-спасилачких јединица, активности хеликоптерске јединице МУП-а Републике Српске.

“Грађани Републике Српске треба да имају повјерење и буду сигурни да ће припадници свих Служби Цивилне заштите адекватно одгворити у ситуацијама потреба за нашим активностима”, рекао је Новитовић.

Градоначелник Tребиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да су припадници Цивилне заштите спремни да помогну у случају потребе, а циљ је да се кадровски и материјално-технички ојачају јединице.

Херцеговина је, каже, најугорженија што се тиче пожара, а неопходне су љестве за Tребиње, процијењене вриједности око милион КМ.

“Упутили смо тај захтјев Влади Српске и Републичкој управи Цивилне заштите, очекујемо да ћемо наићи на подршку”, рекао је Ћурић и додао да је град уложио значајна средства у ватрогасни дом.

Директор Јавне установе “Екологија и безбједност” из Tребиња Стеван Бекан рекао је да је данас, између осталог, приказано спасавање на води на ријеци Tребишњици уз подршку хеликоптерског сервиса.

Прије извођења вјежби, додијељена су признања заслужним појединцима и колективима.