20.03.2020.
У Требињу нема заражених, биће затражено постављање шатора на Иваници

Градски Штаб за ванредне ситуације упутиће захтјев републичком Штабу са ванредне ситуације да се шатор за изолацију путника који долазе из иностранства постави и на граничном прелазу Иваница, саопштено је из овог Штаба.

Из Штаба је наведено да је недопустиво тренутно стање, гдје је и даље, у одређеној мјери, примјетан несметан прелазак путника преко овог граничног прелаза, иако су у сусједном Дубровнику до сада забиљежена два случаја вируса корона.

“Ово је веома важно за наш град и на томе ћемо инсистирати, јер смо свједоци да појединци не поштују самоизолацију, док има и појединаца којима надлежна федерална служба из неких разлога не издаје рјешење о самоизолацији, па та лица несметано прелазе границу и чак бораве у Требињу, па се поново враћају за Дубровник и тако сваки дан”, кажу у Штабу.

Они су позвали та лица да поступају одговорно и морално према себи и другима и остану у четнаестодневној кућној изолацији, док су припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске дали пуну подршку да наставе појачану контролу на свим прилазима граду.

Штаб је донио и закључак којим се од свих субјеката на подручју Требиња, којима је дозвољен рад,  захтјева да повећају мјеру дезинфекције, наводећи да је неопходно да сваком лицу које уђе у неки од тих објеката претходно треба дезинфиковати руке, те га упутити да поштује размак од минимално једног метра како испред објекта, тако и у њему.

У наредном периоду, посебан акценат надлежних инспекцијских органа биће стављен на ове активности и најмање могуће кршење ове мјера биће строго санкционисано.

Наставиће се и контроле лица која су у самоизолацији, које су од данас додатно појачане с обзиром на то да је на терену већи број надлежних лица.

Из Штаба су саопштили и да је у рекордном року завршена дезинфекција свих зграда на подручју Требиња, захваљујући се свим радницима који су учествовали у овој акцији.

Из штаба су подсјетили и да су забрањена сва јавна окупљања, па самим тим и на спортским игралиштима, због чега ће, уколико се примјети њихово кршење, надлежни органи поступати у складу са законским овлаштењима.

Моле се сви грађани да поштују мјере Штаба које су раније донесене.

НЕМА ЗАРАЖЕНИХ ВИРУСОМ КОРОНА

На подручју Требиња нема забиљежених случајева заразе вирусом корона. У самоизолацији се налази 265 наших суграђана.

Надзор је завршен за 13 лица.