20.03.2020.
Почела дезинфекција у стамбеним зградама

Тимови служби заштите и спасавања јутрос су почели дезинфекцију у стамбеним зградама на подручју Требиња у оквиру превентивних мјера заштите од заразе вирусом корона, потврдио је начелник Штаба за ванредне ситуације Града Требиња Стеван Бекан.

Након што је штаб јуче наредбом обавезао предсједнике заједница етажних власника и представнике улаза свих стамбених зграда на подручју Требиња – да у што краћем року изврше дезинфекцију заједничких просторија – тај посао данас је, ипак, повјерен надлежним службама.

„С обзиром на то да смо имали огроман број позива грађана да то они нису у могућности сами да ураде – градоначелник Мирко Ћурић је као команданз Штаба издао нарађење да се помогне грађанима и да службе заштите и спасавања изађу на терен и одраде комплетну дезинфекцију зграда. Људи су од јутрос на терену. Надам се да ћемо у току данас успјети да завршимо комплетан посао, а ако не – крајњи рок је сутра. Не смијемо чекати пет или десет дана или да се ослонимо на нечију савјест“, казао је Бекан.

Истиче да је веома важно да се посао обави брзо и ефикасно како би се превенирала појава и ширење вируса корона, иако је пред ангажованим тимовима велики посао – дезинфекција између 750 до 800 улаза.

У акцији је ангажовано тридесетак људи из служби заштите и спасавања – цивилне заштите ЈУ „Екологија и безбједност“ и Хидроелектрана на Требишњици, „Водовода“ Требиње и добровољних ватрогасних друштава.

„Што се тиче средства за дезинфекцију – рецептура смјесе рађена је у договору са епидемиолозима и оно је потпуно безбједно за грађане“, казао је Бекан.