18.03.2020.
Ћурић – Привредници који долазе из мјеста са вирусом корона, привремено не могу обављати послове у Требињу

Градски Штаб за ванредне ситуације донио је нову превентивну мјеру којом сви привредници, који долазе из градова у којима је регистрован вирус корона, од данас више неће моћи да обављају послове на подручју Требиња, рекао је градоначелник Мирко Ћурић.

Ћурић је истакао да је ријеч о пословима који се по својој приорди могу одложити за други период, док ће снабдијевање продајних објеката и апотека, брза пошта, наставити са устаљеним радом.

“Примјетили смо да одређен број привредника долази из тих градова и чим се стекну услови наставиће свој рад”, навео је Ћурић.

Малтене 24 часа, на терену су припадници Комуналне полиције и Полицијске управе Требиње, који евидентирају све особе којима је издато рјешење или препорука о самоизолацији.

Провјере надлежних кажу да сви поштују издату мјеру, због чега им се Ћурић посебно захвалио.

“Најважнија, а уједно и најлакша мјера, јесте да људи остану код куће, јер имамо организован систем снабдијевања за све ризичне групе како хране, тако и лијекова”, казао је Ћурић, позивајући наше старије суграђане да више времена проводе на селу.

Он је као битну активност навео и искреност, како нам се не би догодила ситуација из Мостара или Загреба, гдје је вирус корона ушао у здравствени систем, што је једна од најтежих ситуација које са собом носи ова пандемија.

“Треба пријавити свако лице које је дошло из жаришта вируса, уколико оно само то већ није учинило, јер тако чувамо све нас. Пријаве се врше путем телефона”, поручио је Ћурић.

На подручју Требиња нема потврђених случајева инфекцијом новог вируса корона, а једна особа, која је хоспитализована у требињској Болници, негативна је на вирус корона.

У самоизолацији налази се 171 особа.

Још увијек није стигао налаз лица из Невесиња који је, такође, тестиран на вирус корона, а који је смјештен у требињској Болници.

Градоначелник је обавијестио јавност да је завршена дезинфекција јавних објеката, а да се дезинфекција јавних површина обавља предвиђеном динамиком. Током дана ће почети и дезинфекција више од 30 игралишта на подручју града.

На терену су ангажовани радници “Комуналног”, “Водовода”, Јавне установе “Екологија и безбједност”, те припадници Цивилне заштите ХЕТ-а, Територијалне ватрогасне јединице и добровољних ватрогасних друштава.

Свакодневно се, више пута током дана и ноћи, врши и провјера приврених субјеката којима је забрањен, односно ограничен рад.

Све мјере које је Штаб раније донио остају на снази до даљег.